Home » Dette er hva vi vet om gjerningsmannen

Dette er hva vi vet om gjerningsmannen

by Liv Ullmann

Gjerningsmannen var blitt bortvist fra Jehovas vitner halvannet år før masseskytingen. Ifølge tysk politi er det ulike meninger om mannen ble utvist fra Jehovas vitner, men konsekvente vitnesbyrd sier «at han ville ha dratt under dårlige omstendigheter».

Det siste innlegget forfatteren skrev på Linkedin var noen timer før masseskytingen. Der skrev han: alle kunder av boken er 100 % fornøyde «dette er virkelig flotte tall».

Politiet har foreløpig ikke klart å bekrefte motivet for ulykken.

Et anonymt tips to måneder før forbrytelsen

Politiet hadde mottatt et anonymt tips om mannen allerede i januar 2023. I tipset ble det uttrykt bekymring for at mannen led av en psykisk lidelse. Informanten uttrykker også bekymring for at mannen nærer stort hat til Jehovas vitner. Tipset fikk politiet til å avlegge et hjemmebesøk hos gjerningsmannen.

Under det uanmeldte hjemmebesøket ble det funnet en større mengde våpen i 35-åringens besittelse. Mannen hadde imidlertid lisens til å bære skytevåpen og under undersøkelsen var det ingen tegn til at mannen kan lide av noen psykisk lidelse.

– Det var ingen tegn til at mannen planla en forbrytelse. Han hadde våpenkort og våpnene hans var i orden i hans varetekt, sa Hamburgs politisjef Ralf Martin Mayer på pressekonferansen.

Hans eget manifest, utgitt som bok på engelsk, ble presentert av ham selv i en pressemelding som «en bok som vil endre ditt verdensbilde, som en ny standardbok ved siden av Bibelen og Koranen».

Til tross for at mannen var på politiets radar og folk hadde fått hint om potensiell psykisk lidelse, ble mannen aldri utsatt for noen psykiatrisk undersøkelse.

– Uten tegn hadde vi ingen juridisk grunn til å be om en psykiatrisk utredning, forklarer Martin Meyer.

Politiets hjemmebesøk møter tøffe spørsmål

Tysk politi får i dag mye kritikk på hvorfor de ikke handlet annerledes. Under dagens pressekonferanse sa politiet at de vil være selvkritiske og undersøke om han har opptrådt riktig.

Den tyske politiets spesialenhet USE var i nærheten av Rikets sal da alarmen gikk etter skytingen. De hørte det siste skuddet da de gikk inn i bygningen som huset 50 sognebarn.

Related Videos

Leave a Comment