Home » Dette er de sprøeste forestillingene til ESC 2022

Dette er de sprøeste forestillingene til ESC 2022

by Ashley Olsen

Tirsdag kveld er tiden inne: Eurovision Song Contest er tilbake, den første semifinalen begynner klokken 21 i Torino, Italia. I løpet av kvelden og den andre semifinalen torsdag skal 20 land plukkes ut av 40, som så får synge om tittelen i den store finalen på lørdag.

Noen land har gode muligheter til å rangere blant de beste. Allerede i 2021, da det italienske rockebandet Måneskin «Zitti e buoni» vant konkurransen, kommentatorer bemerket at det var et år med ganske mange sanger av høy kvalitet med inntjeningspotensial – fransk chanson «Der»som kom på andreplass, inntil den ukrainske inntreden «forfalskning» med harde technobeats og et folkelig preg. Men det som manglet var det ESC er elsket og hatet i like stor grad for: kitschen, de meningsløse tekstene, øyeblikkene der man bare undret seg: «Hva skjer? her?

I denne forbindelse er det gode nyheter for 2022: i årets konkurranse er alle disse essensielle ESC-komponentene tilbake i all sin skjønnhet. Vi har tatt en titt og presenterer de fire sprøeste øyeblikkene fra årets ESC som absolutt er verdt å lytte til.

1. Latvia – Citi Zēni, «Spis salaten din»

Det er en trist sannhet: planeten vår har det ikke bra. Polare iskapper smelter, skogbranner herjer jevnlig i større deler av verden, og ekspertrapporter gir deprimerende glimt av hvordan livet på planeten vår kan se ut i flere tiår framover. Men hva hjelper ESC om ikke å distrahere oss fra disse tingene?

Det er det det handler om med det latviske bandet Citi Zēnis fargerike opptreden og sangen deres «Eat Your Salad». Hei barn, sier sangen, miljøvennlighet er kult – og sexy også. Bandet har ikke lov til å fremføre den aller første linjen i sangen («I stedet for kjøtt, spiser jeg grønnsaker og fitte») som det er skrevet – fordi ESC offisielt er et show for hele familien. Du kan få den usensurerte versjonen av sangen lytt her for ønsket effekt. Den eksplisitte linjen har allerede gjort sangen berømt på TikTok – slik gjør du ESC-pre-kampanjer i 2022.

2. Norge – Subwoofer, «Give That Wolf A Banana»

Den norske sangen «Give That Wolf A Banana» har liksom alt: fra presentasjon til lyrisk innhold, en helt bisarr fremføring på nivå med Latviske kombo Pirates of the Sea eller Dustin Tyrkia Irsk Tyrkia-dukke fra 2008 men med et snev av mystikk. Under alle sceneprøver og presseopptredener er ansiktene til «Keith og Jim», de to medlemmene av Subwoofer-duoen, dekket av gule ulvemasker. Er alt dette alvorlig – og hvem står bak det hele?

Det gikk allerede rykter i ESC-fanmiljøet om at den norske komedieduoen Ylvis, som hadde viral suksess i 2013 «Hva sier reven» landet kan være den kreative kraften bak Keith og Jim. Andre er ikke så overbevist, men håper at mot slutten av denne uken vil paret avsløre sin sanne identitet – enten de vinner eller ikke.

3. Serbia – Konstrakta, «In corpore sano»

I 2020 måtte ESC kanselleres på grunn av korona-pandemien, og viruset satte også sitt preg på konkurransen i 2021: to land var ute av stand til å opptre personlig i Rotterdam på grunn av korona, og bare halvparten av vertsarenaen kunne okkupert. Heldigvis er alt mye mer avslappet i år – noe som selvsagt ikke betyr at de viktigste tiltakene mot viruset kan glemmes. Det er det den serbiske sangen «In corpore sano» er til for.

Sangerinnen Konstrakta vasker hendene i de tre minuttene sangen varer. Budskapet bak er klart: refrenget til den serbiskspråklige sangen er «biti zdrava» (vær sunn) og har potensial til å vinne tittelen som årets ESC fengende låt. Den oppmerksomme lytteren vil også legge merke til et kjent navn i første linje: «Hva er hemmeligheten bak Meghan Markles sunne hår?» spør Konstrakta. I hovedsak er sangen en kommentar til samfunnets besettelse av det ytre utseendet til helse, til tross for at hodet kanskje ikke er så bra samtidig. Dybden kan også være i ESC.

4. San Marino – Achille Lauro, «Stripper»

Det er i navnet at ESC er en sangkonkurranse, en musikkkonkurranse – men alle som kjenner til dette programmet vet at ingenting gjøres med en god sang alene. Presentasjonen er også veldig viktig: tenk for eksempel på den australske sangen fra 2019, «Null gravitasjon»fremført av operasanger Kate Miller-Heidke på en fem meter svingende stang, eller den britiske vinnerlåten «Bestem deg» fra 1981, hvor det å rive av de lange skjørtene til de to sangerne er like kjent som selve sangen.

Achille Lauro, deltakeren fra San Marino, forsto også prinsippet. De første bildene fra sceneøvelsene i Torino viser italieneren fremføre sangen sin «Stripper» fra en mekanisk okse dekket av rød fløyel. Sceneantrekket hans inkluderer en svart cowboyhatt med paljetter – og oksens horn er dekket av sølvpaljetter. Faktisk, uansett hva du synes om sangen – et ikonisk øyeblikk på Eurovision-scenen er allerede født.

Den første semifinalen i Eurovision Song Contest 2022 er lansert Tirsdag 10. mai fra kl 21.00. sett i den første (med kommentarer av Peter Urban). i andre semifinale Torsdag 12. mai Tyske TV-publikum har lov til å stemme hvilke land ved siden av Malik Harris synger for Tyskland og andre «Big Five»-land som kvalifiserer direkte, im ESC Grand Final lørdag 14. mai borte skje.

Related Videos

Leave a Comment