Home » Det tyske forliset under andre verdenskrig utløste en heftig debatt om bevaring

Det tyske forliset under andre verdenskrig utløste en heftig debatt om bevaring

by Russell Crowe

Det tyske dampskipet «Hamburg», som sank utenfor kysten av Svolvr i Nord-Norge, har utløst en heftig debatt om naturvern. Havnemyndigheter og handelsmiljø ønsker å fjerne den, men arkeologer og dykkere er imot. Det 9 000 tonn tunge dampskipet sank i 1941 under Operasjon Claymore (2. verdenskrig), også kjent som Lofoten Raid, og ligger i dag på 5-25 meters dyp. Deler av vraket kan sees fra overflaten i klart vær, angivelig Sputnik nyhetsbyrå. Vraket er et populært dykkested på grunn av sin tilgjengelighet og historiske betydning. Næringslivsgrupper ønsker det derimot fjernet som en del av planene om å utvide kaia da det vanskeliggjør vekst og inntog. I tillegg, siden skipet er over 100 år gammelt, blir det automatisk utpekt som et beskyttet kulturminne, noe som bidrar til den opphetede kontroversen, rapporterte nyhetsbyrået med henvisning til den nasjonale kringkasteren. NRK.

Ole Osland, havnesjef for byen Vagan, hevdet at «Hamburg» utgjør en risiko for større skip som kommer inn og ut, og stilte spørsmål ved dens historiske betydning, med tanke på at skipet ikke var et slagskip, men snarere en fiskeoljeprodusent. «Jeg setter pris på behovet for å opprettholde kulturelle landemerker, men hvor stor kulturell verdi har en eldgammel fiskebåt?» Osland stilte et retorisk spørsmål, meldte det russiske nyhetsbyrået. I mellomtiden mener Tor-Kristian Storvik, arkeolog fra Nordland fylkeskommune, at skipet, som er et av de eldste kampvrakene i Nord-Norge, bør fredes. «Det er en av få håndgripelige rester av Operasjon Claymore, det første Lofoten-raidet. Det var en av de første koordinerte operasjonene som involverte nordmenn og allierte,» la han til.

«Dampskip» Hamburg «senket av tyskerne selv»

Det skal her nevnes at rundt 550 britiske og 52 norske kommandosoldater gikk i land på Austvgy i Lofoten 4. mars 1941, og siktet seg mot sildeanlegg og oljeindustri i Svolvr, Stamsund, Henningsvr og Brettesnes, samt tysk- og tyskkontrollerte fartøyer, inkludert Hamburg. Den ble deretter senket av tyskerne selv for å hindre britene i å fange den. Som gjengjeldelse satte tyskerne fyr på hjem, kidnappet mennesker og deportert til konsentrasjonsleire, sa de Sputnik.

(Bilde: AP)

Related Videos

Leave a Comment