Home » Det er ventet store protester mot kuppet i Sudan

Det er ventet store protester mot kuppet i Sudan

by Russell Crowe

Protestbevegelsen håper på hundretusenvis av deltakere i demonstrasjoner mot kuppet mandag og volden utført av kupplederne. Ifølge rapporter ble det rapportert om nesten 30 dødsfall.

Sikkerhetsstyrker avviste tidligere kuppprotester med skarp ammunisjon og tåregass.

Kuppet i Sudan mandag – der statsminister Abdalla Hamdok og andre fremtredende politikere ble arrestert eller satt i husarrest – ble ledet av general Abdel Fattah al-Burhan.

Ifølge kuppmakerne vil Sudan bli ledet av hæren og en teknokratregjering frem til demokratiske valg holdes sommeren 2023.

Så sent som i 2019 førte omfattende protester til at den hardbarkede Sudanes president Omar al-Bashir ble styrtet etter 30 år ved makten. En overgangsregjering ble deretter opprettet under et styrende råd, ledet av general al-Burhan.

Under kuppet overtok militæret Sudans statlige TV- og radiokanaler. Samtidig ble større veier sperret, mens internett ble sperret for mange sudanesere.

Kort tid etter kuppet erklærte general al-Burhan live at det var unntakstilstand i landet og at både regjeringen og styringsrådet var oppløst. Dette for å «korrigere retningen til revolusjonen».

Fakta: Sudan

Sudan har en fortid som britisk koloni. Over Nilen spilte landet en viktig geostrategisk rolle, blant annet for vanning i Egypt.

Sudan ble uavhengig i 1956, etterfulgt av tiår med konflikter og borgerkriger. I juli 2011 ble landet splittet og Sør-Sudan ble dannet. Tvister og uro fortsatte å herje i området.

I 2019 ble den sittende presidenten Omar al-Bashir, som hadde styrt landet siden 1989, styrtet etter omfattende protester. al-Bashir ble tiltalt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser i provinsen Darfur.

Etter Omar al-Bashirs fall ble det opprettet en overgangsregjering i form av et sivil-militært råd og en sivil regjering.

Oljerike Sudan har rundt 43 millioner innbyggere. Hovedstaden heter Khartoum.

Kilde: UI / Landguiden

Related Videos

Leave a Comment