Home » Derfor var det XXL-sjekker for norske skihoppere på Lillehammer

Derfor var det XXL-sjekker for norske skihoppere på Lillehammer

by Ashley Olsen
Foto: Alexander Henningsen

På verdenscupen på Lillehammer ble norske og amerikanske skihoppere overrasket av XXL-kontroller i løpet. Hva ligger bak og hva betyr det.

Norske skihoppere klemte hverandre fulle etter Silje Opseth og Anna Odine Stroems dobbeltseier på Lillehammer søndag kveld. Men på den tiden kunne verken de eller noen andre ha gjettet at kronen på verket ennå ikke skulle komme. Hvordan så, for begivenhetene gikk som vanlig: Et kort intervju med vinneren for verdens visjon, deretter prisutdeling med nasjonalsang og bilder fra podiet. Men plutselig dukket det opp en gruppe mennesker med overdimensjonerte sjekker og overrasket alle fremmøtte – og hvordan.

«Ingen hadde en anelse om at noe slikt kom til å skje. Ikke et glimt av det,» rapporterte stadionkunngjører Petter Tenstad skijumping.com og spesifiserer: «Ikke engang jeg, som da skulle kunngjøre det. Det Tenstad kunngjorde den gang var et revolusjonerende og unikt initiativ fra et forsikringsselskap som spesialiserer seg på rettsvern. Det gir nå norske kvinnelige hoppere en ekstra premie, som betyr at de tjener nøyaktig det samme per VM-poeng som sine mannlige kolleger – i hvert fall ved VM i sitt eget land, hvorav to andre har plass på Lillehammer hver. og Oslo under Raw Air Tour bli.

Likelønn praktiseres i Norge

Opseth fikk 4000 sveitsiske franc (CHF) fra ordinær premie for sin førsteplass og dermed 8000 mindre enn landsmannen Halvor Egner Granerud, som vant med Stefan Kraft i Ruka, det samme gjorde Anze Lanisek dagen før. Disse tre mottok 12 000 (CHF) hver, tre ganger hva en vinner mottar. Hovedsponsoren betalte differansen på CHF 8000. Sjekken er til og med verdsatt til 86 600 norske kroner (NOK), som er CHF 8 201,89 med gjeldende valutakurs. Stroem kunne også håpe på CHF 9 500 på kontoen sin i stedet for CHF 3 200.

«’HELP» har besluttet å utlikne premiepenger mellom kvinner og menn i alle verdenscupkonkurranser på norsk jord. Totalt ble det samlet inn 224.200 kroner (tilsvarer CHF 21.233,98, red.anm.) denne helgen», opplyste det norske forbundet. I offshoreløpet merket Petter Tenstad «at ansiktene til hopperne var fulle av følelser. Mye glede, selvfølgelig, men også litt bitterhet fordi de igjen skjønte omfanget av lønnsforskjellen. Likevel var dette veldig følelsesladede øyeblikk.

Det amerikanske laget drar også nytte av: «Great motivation»

Og det gjaldt også de to amerikanerne Annika Belshaw og Paige Jones, som kunne ta sine første VM-poeng, for også amerikanerne, som er fortøyd til det norske laget, nyter godt av initiativet. Mens 20.-plasserte Belshaw også mottok penger fra arrangørens premiepott, som FIS krever, ville 29.-plasserte Jones ha gått tomhendt, ettersom bare de 25 beste mottar premiepenger ved verdensmesterskapet for kvinner. I stedet fikk Jones imidlertid 2000 kroner og var i samtale med skijumping.com også merkbart rørt: «Det er viktig å vise at denne likestillingen er mulig og nordmennene ledsager sine ord med handlinger».

Den 20 år gamle Park City-spilleren klarte ikke å la være: «Å ha støtte og kunnskap fra nordmenn siden sommeren er et flott tilskudd til troppen vår og en stor motivasjon for å trene med de beste i verden. var en stor dag for Annika og meg. Jeg prøvde i to år å få de verdenscuppoengene, og dessverre kunne jeg ikke konkurrere lenge etter at jeg brakk ankelen.» Denne odysseen har nå en lykkelig slutt, kanskje til og med midlertidig.

Related Videos

Leave a Comment