Home » Den tyske ambassadøren er ikke ønskelig

Den tyske ambassadøren er ikke ønskelig

by Russell Crowe

Blant annet sier president Recep Tayyip Erdogan at den tyske ambassadøren i Tyrkia er en uvelkommen person.- Foto: Vladimir Smirnov / Pool Sputnik Kremlin / AP / dpa

Skandale i forholdet til Tyrkia: President Erdogan erklærer diplomater fra ti land uønskede. Bakgrunnen er deres engasjement for en fengslet kultursponsor.

I striden om fengsling av kultursponsor Osman Kavala erklærte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ambassadørene i Tyskland, USA og flere andre land som uønskede.

Erdogan sa til Eskisehir at han ba utenriksministeren om å gjøre det. «Jeg sa, vær forsiktig med å erklære disse ti ambassadørene som «persona non grata» så snart som mulig,» sa Erdogan. Et slikt trekk fører vanligvis til utvisning av diplomater.

Fra utenriksdepartementets kretser i Berlin ble reaksjonen på dette uttalt lørdag kveld: «Vi har notert oss Tyrkias president Erdogans uttalelser og rapporter om dette spørsmålet og er for tiden i intensiv konsultasjon med de ni andre berørte landene.»

Konflikt om fengslede kulturmottakere Kavala

Bakgrunnen er det diplomatiske oppdraget til den fengslede kulturpatronen Osman Kavala. 64-åringen har blitt varetektsfengslet i Istanbul siden 2017, selv om Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) beordret løslatelse i 2019. Tyrkia har så langt ignorert avgjørelsen.

Skandalen begynte mandag: ti ambassades ambassader krevde løslatelse av Kavala under henvisning til EMDs dom. Erklæringen ble utstedt av ambassadene i Tyskland, USA, Frankrike, Canada, Finland, Danmark, Nederland, New Zealand, Norge og Sverige. Ankara så på dette som innblanding i interne anliggender og reagerte sterkt. Et døgn senere skulle diplomater overgi seg til det tyrkiske utenriksdepartementet. Oppfordringen var «overdreven» og «uakseptabel» ble gjort tydelig for dem.

Erdogan raser

Erdogan slo også til: “Har du rett til å lære Tyrkia en slik leksjon? Hvem er dere? Sa han torsdag. Verken Tyskland eller USA slapp bare «skurkene, morderne og terroristene». Erdogan indikerte også indirekte en forestående utkastelse.

Hvis diplomater virkelig ble erklært uønsket, ville Tyrkia for tidlig avslutte sine aktiviteter på sitt territorium. Sendingsstaten bør tilbakekalle ambassadøren innen en viss tidsperiode.

Et slikt skritt vil føre til en dyp krise i forholdet mellom Tyrkia, et NATO -land, med Europa og USA. Tyskland og Tyrkia hadde faktisk kommet nærmere etter at fengslingen av tyske borgere i 2017 forårsaket et dypt brudd i bilaterale forhold. Bare i forrige uke understreket kansler Angela Merkel viktigheten av tysk-tyrkiske forhold under sitt avskjedsbesøk i Erdogan.

Erdogan kaller Kavala «rest av Soros»

Erdogan angriper også gjentatte ganger beskytteren for Kavala -kulturen personlig. Det var først nylig at han kalte ham «resten av Soros» med henvisning til den amerikanske filantropen og investoren George Soros. I likhet med Soros støtter Kavala mange sivilsamfunnsprosjekter. Kavala er grunnleggeren av Anadolu Kültür -organisasjonen i Tyrkia, som blant annet jobber med Goethe -instituttet og andre tyske stiftelser.

Erdogan er dypt mistenksom overfor et slikt engasjement. Han ser på Kavala som en del av et internasjonalt nettverk for å vekke uro i landet hans. Frykten hans: et kuppforsøk som ligner det Tyrkia opplevde i 2016. For Erdogan var Gezis protester som kritiserte regjeringen i 2013 ikke annet enn et forsøk på å styrte hans regjering.

Juridisk rush for Kavala

Kavala ble opprinnelig arrestert for finansiering og organisering av Gezi -protestene. Deretter fulgte et juridisk rush: i februar i fjor frikjente en domstol Kavala, og han skulle løslates, slik den europeiske menneskerettighetsdomstolen beordret. En ny arrestordre holdt Kavala i varetekt. Denne gangen ble han siktet for «politisk og militær spionasje» i forbindelse med kuppforsøket i 2016. Forhandlinger knyttet til Gezi -protestene har også blitt gjenåpnet. Kavala og mer enn 50 andre tiltalte må svare på anklagene under en rettssak i Istanbul.

For å protestere mot Erdogans påstander kunngjorde Kavala fredag ​​gjennom sine advokater at han ikke lenger ville delta i fremtidige rettsmøter. En rettferdig rettssak er ikke lenger mulig under disse omstendighetene.

Related Videos

Leave a Comment