Home » Den tidligere australske lederen sier at ubåtavtalen beskytter USA

Den tidligere australske lederen sier at ubåtavtalen beskytter USA

by Liv Ullmann

CANBERRA, Australia (AP) – Australias avtale om å anskaffe ubåter drevet av amerikansk kjernefysisk teknologi hadde som mål å beskytte USA mot kinesisk atomangrep og hadde endret forholdet mellom Australia og Kina, sa den tidligere statsministeren onsdag.Australsk minister Paul Keating.

Keating, som ledet en sentrum-venstre Arbeiderparti-regjering fra 1991 til 1996, fortalte National Press Club at Australias nåværende konservative regjering behandlet Frankrike på en «skummel» måte i september da den kansellerte en kontrakt fra AU $ 90 milliarder (US $ 66). millioner) for å bygge en australsk flåte på 12 dieselelektriske ubåter.

I stedet vil Australia anskaffe åtte atomdrevne ubåter ved bruk av amerikansk teknologi som en del av en ny allianse med USA og Storbritannia.

Keating forventet at de australske ubåtene ville være basert på US Virginia-klassens design i stedet for den mindre versjonen av British Astute-klassen.

«Åtte ubåter mot Kina, når vi har ubåten om 20 år, vil være som å kaste en håndfull tannpirkere i et fjell,» sa Keating.

Australias atomdrevne ubåter vil bli designet for å inneholde kinesiske atomvåpen ubåter på grunt vann nær den kinesiske kysten, sa Keating.

«Med andre ord, for å hindre kineserne fra å ha en ny atomkraftstyrke mot USA,» sa Keating. «Dette endrer vårt forhold» til Kina.

Keating sitter i et rådgivende styre for China Development Bank, en statlig institusjon som samler inn midler til store infrastrukturprosjekter. Kritikerne hans har beskrevet ham som en Beijing-apologet som har hatt et iskaldt forhold til Australia de siste årene.

Keating var regjeringsminister, deretter statsminister i en Labour-regjering som bygde den første av Australias seks Collins-klasse ubåter, som ble skutt opp mellom 1990 og 2003.

Frankrike reagerte sint på at Australia droppet kontrakten med marinegruppen med statlig majoritet.

Franskmennene vant kontrakten i 2016 med en plan for en konvensjonell drevet ubåt basert på et design for en atomdrevet Shortfin Barracuda-klasse ubåt.

Statsminister Scott Morrison sa at regjeringen hans gjorde endringen fordi en konvensjonell ubåt ikke lenger ville møte Australias skiftende sikkerhetsbehov.

Keating sa at franskmennene kunne ha levert en mer moderne atomubåt enn Virginia-klassen, som var basert på 1990-tallsteknologi.

«Hvis vi var misfornøyde med at vi hadde problemer med å montere en dieselmotor i skroget på en fransk atomubåt, hvorfor spurte vi i det minste ikke om deres mest moderne atomubåt?» spurte Keating.

Keating sa også at Taiwan «ikke er en viktig australsk interesse» og at «Australia etter mitt syn ikke bør være involvert i et militært engasjement på Taiwan, sponset av USA eller på annen måte.»

Peter Jennings, administrerende direktør for tenketanken Australian Strategic Policy Institute, sa president Joe Biden ville vende seg til Australia og Japan som USAs viktigste allierte i Stillehavet hvis Kina angriper Taiwan.

«Jeg tror det er en veldig farlig situasjon for Australias (tidligere) statsministre å lett avvise viktigheten av et 23 millioner sterkt demokrati, og si: «Å, vi bryr oss ikke,» sa Jennings.

«Vi kan absolutt ikke forestille oss at noen andre vil komme med disse kommentarene om Australia, et demokrati med 26 millioner mennesker. Det er en virkelig overbevisende interesse i å argumentere for at demokratier må holde sammen, og det er det Taiwan er, la Jennings til.

Jennings sa at Australia vil bruke sine atomdrevne ubåter for å beskytte Australia.

«Jeg tror ikke Keating bør tas seriøst når det gjelder nåværende kunnskap om franske eller amerikanske ubåtevner,» sa Jennings.

Den australske ambassadøren i Washington, Arthur Sinodinos, sa til Hudson Institute, en konservativ amerikansk tenketank denne uken, at de nye ubåtene ville tillate Australia å «projisere makt», men at de ikke bør sees på som en trussel mot USA. Kina, den australske avisen meldte onsdag. .

Related Videos

Leave a Comment