Home » Den sudanesiske hæren tok makten i et kupp. Her er det du trenger å vite

Den sudanesiske hæren tok makten i et kupp. Her er det du trenger å vite

by Russell Crowe

KHARTOUM, Sudan – Sudanesiske menn protesterer mot et militærkupp som reverserte overgangen til sivilt styre 25. oktober 2021 i al-Shajara-distriktet sør for Khartoum

AFP-bilde via Getty Images

Et kupp i Sudan har møtt omfattende internasjonal fordømmelse, midt i økende frykt for den demokratiske overgangen og landets økonomi.

Militæret arresterte den sivile statsministeren Abdalla Hamdok mandag og oppløste landets overgangsregjering, noe som utløste protester i flere byer. Ifølge Reuters ble syv mennesker drept og 140 skadet i de påfølgende sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter.

Eksperter sier at kuppet kan ha en alvorlig innvirkning på landet og utover.

De skjære

Spenningen i Sudan har ulmet siden et kuppforsøk 21. september, med landet delt mellom tilhengere av et pro-militært og et pro-sivilt regime.

Mandag ble Hamdok og flere andre myndighetspersoner flyttet til et ikke avslørt sted etter å ha nektet å støtte det siste kuppet.

KHARTOUM, Sudan – Sudans statsminister Abdalla Hamdok leder en kriserådssesjon i hovedstaden Khartoum 18. oktober 2021.

AFP via Getty Images

Tilgangen til telekommunikasjon har blitt begrenset og ulike utsalgssteder har rapportert at militæret har sperret veier og broer som fører til hovedstaden Khartoum.

Zaynab Mohamed, politisk analytiker ved Oxford Economics Africa, sa i et notat mandag at mens restriksjonene gjør situasjonen vanskelig å vurdere i sanntid, så det ut til at et kuppforsøk var i gang.

«Den vedvarende uenigheten mellom de sivile og militære fraksjonene i regjeringen har reist spørsmålet om hvorvidt den skjøre maktdelingsavtalen vil holde til et demokratisk valg holdes i 2023, og den nåværende situasjonen antyder at det er usannsynlig at den vil vare,» sa Mohamed.

«Hvis militæret tar over, vil det avbryte overgangen til demokrati, som truer internasjonal giverstøtte og IMFs gjeldslette og til slutt setter landets økonomiske gjenoppretting i fare.»

Økonomisk innvirkning

Tilhengere av en hærledet regjering arrangerte en sit-in utenfor presidentpalasset i Khartoum i mer enn en uke, og beklaget de økende levekostnadene og en økonomisk situasjon de sier er verre nå enn under tidligere diktator Omar al-Bashir, som var styrtet i april 2019. Pro-sivile demonstranter har også samlet seg i Khartoum de siste ukene.

«Kuppet kommer midt i økt spenning mellom de militære og sivile fraksjonene i Sudans suverenitetsråd, som hver anklager den andre for ikke å løse levekostnadskrisen som har vedvart siden begynnelsen av året,» sa Edward Hobey-Hamsher. , senioranalytiker for Afrika ved politisk risikokonsulent Verisk Maplecroft.

Levekostnadskrisen ble forverret av en effektiv blokade i Port Sudan av stammedemonstranter fra nordøst. Blant andre krav motsetter disse demonstrantene annulleringen av Juba-fredsavtalen som ble signert mellom regjeringen og opprørsgrupper i oktober 2020, som de sier ikke representerer deres interesser.

OMDURMAN, Sudan – Sudanesiske sikkerhetsstyrker holder vakt mens de beskytter et militærsykehus og regjeringskontorer under protester mot et militærkupp som reverserte overgangen til sivilt styre 25. oktober 2021 i tvillingbyen Omdurman, hovedstaden.

AFP via Getty Images

Blokaden har anstrengt regjeringens forsyninger av essensielle stoffer, drivstoff og hvete, og har kastet landets økonomiske og humanitære situasjon i en hengemyr.

Demokratisk overgang

Sudan ble uavhengig av det anglo-egyptiske regimet i 1956 og har siden lidd en rekke ustabile parlamentariske regjeringer og militærregimer.

Etter flere statskupp og en lang borgerkrig, den sørlige delen av landet stemte for uavhengighet og ble en egen stat fra Sør-Sudan i 2011. Konflikter om grensedragninger og fordeling av inntekter fra naturressurser fortsatte, og IMF anslår at BNP i Sudan ble halvert mellom 2011 og 2019 etter løsrivelsen. av det oljerike sør.

Et suverent militær-sivilt råd ble opprettet etter styrten av Al-Bashir i 2019 med mål om å lede Sudan mot demokrati, med valg planlagt i 2023. Denne overgangsregjeringen ble imidlertid oppløst på mandag av kupplederen, general Abdel Fattah al-Burhan. , som senere erklærte unntakstilstand.

Mausi Segun, Afrika-direktør i Human Rights Watch, understreket at ofrene til det sudanesiske folket som jobber for et mer rettferdig og rettighetsrespekterende Sudan nå er truet.

«De militære myndighetene bør oppfordre sikkerhetsstyrkene til å respektere og fullt ut beskytte befolkningens rett til å demonstrere og at ethvert medlem som bruker overdreven makt umiddelbart vil bli holdt ansvarlig,» sa hun.

Større implikasjoner

Ligger i det nordøstlige Afrika, er Sudan politisk viktig for stabiliteten på Afrikas Horn, Nord-Afrika og Sahel. Det enorme landet ligger mellom Egypt i nord og Etiopia og Eritrea i sør. Det grenser til Libya i nordvest og i nordøst strekker det seg til Rødehavet, som Saudi-Arabia ligger over.

De store vestmaktene gjenopptok samarbeidet med Sudan etter etableringen av overgangsregjeringen i 2020.

Blant de internasjonale allierte i overgangen var USA, Israel og Russland, som alle gikk sammen med De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia for å gi 3 milliarder dollar i finansiering til suverenitetsrådet.

I 2020 ble Sudan og Israel enige om å normalisere forholdet etter at embetsmenn i De forente arabiske emirater forhandlet om møter, mens det russiske forsvarsdepartementet nådde en 25-årig avtale med sudanesiske myndigheter om å etablere en ny marinebase for russiske tropper i Port Sudan.

KHARTOUM, Sudan – Sudanesiske demonstranter går ut i gatene i hovedstaden Khartoum for å kreve regjeringens overgang til sivilt styre 21. oktober 2021.

ASHRAF SHAZLY / AFP via Getty Images

Landet er også rikt på naturgass, gull, sølv, sink, jern og kromitt. I januar 2020 åpnet Sudan sitt gullmarked for å generere inntekter, og den nye regjeringen søkte måter å sikre tryggere gruvedrift og et større bidrag til offentlige finanser.

Den lovede reformen, både nasjonalt og når det gjelder internasjonale relasjoner og stabilitet, står på spill i lys av mandagens kupp.

Internasjonal fordømmelse

USA, Storbritannia og Norge har alle fordømt kuppet og oppfordret sikkerhetsstyrker til å løslate ulovlig internerte myndighetspersoner, i en felles troika-erklæring utstedt av US Department of State.

Biden-administrasjonen har også suspendert leveringen av 700 millioner dollar i økonomisk nødhjelp til Sudan.

Human Rights Watch oppfordret USA, Storbritannia og Tyskland, som alle har uttrykt støtte til Sudans sivile overgang de siste dagene, for å sikre at militære ledere ikke skader eller reverserer fremdriften i landets reformprogram.

«Innsatsene kunne ikke vært høyere akkurat nå,» sa Segun. – Sudans internasjonale og regionale partnere må gjøre det klart at små, men viktige skritt mot å rette opp tidligere skader og etablere et mer positivt rettighetsrammeverk ikke må gå tapt.

Related Videos

Leave a Comment