Home » Den sudanesiske hæren sparker seks utsendinger ettersom fordømmelsen av kupp stiger | Militære nyheter

Den sudanesiske hæren sparker seks utsendinger ettersom fordømmelsen av kupp stiger | Militære nyheter

by Russell Crowe

Statlige medier melder at ambassadører til USA, EU, Kina, Qatar, Frankrike og oppdragssjefen i Genève er fjernet fra sine stillinger.

Sudans regjerende hær har sparket seks ambassadører, og sikkerhetsstyrker har trappet opp sitt angrep på pro-demokratiske demonstranter, selv ettersom det internasjonale presset mot denne ukens kupp øker.

Avgjørelsen, kunngjort i statlige medier onsdag kveld, inkluderte sudanesiske ambassadører til USA, EU, Kina, Qatar, Frankrike og landets misjonssjef i den sveitsiske byen Genève. , tilsynelatende for deres avvisning av militærovertakelsen. . .

Det kom ettersom krav fra militæret eskalerte for å reversere mandagens kupp som avsporet Sudans skjøre overgang til demokrati etter fjerningen av mangeårige leder Omar al-Bashir i april 2019 under et folkelig opprør.

Onsdag kunngjorde Den afrikanske union sin beslutning om å suspendere Sudan fra blokkaktiviteter frem til gjenopprettelsen av den sivilledede overgangsregjeringen, mens Verdensbanken frøs bistanden og USA suspenderte 700 millioner dollar i nødhjelp. Flere vestlige ambassader i Khartoum sa også at de ville fortsette å anerkjenne den avsatte statsministeren Abdalla Hamdok og hans kabinett som «de konstitusjonelle lederne for overgangsregjeringen» i Sudan.

I mellomtiden fortsatte protester som fordømte hærens maktovertakelse i hovedstaden Khartoum og andre steder, med mange virksomheter som ble stengt som svar på oppfordringer om å streike som en del av en kampanje for sivil ulydighet, som også så demonstranter blokkere veier.

Ifølge rapporter kastet hundrevis av demonstranter stein mot sikkerhetsstyrker som demonterte barrikader i gatene i Khartoums østlige Burri-distrikt, mens i den nordlige delen av hovedstaden skjøt sikkerhetspersonell gasståregass og gummikuler mot dusinvis av demonstranter.

«Nabolag og gater ble sperret av med pansrede kjøretøy og menn som bar våpen,» sa det Hamdok-lojale informasjonsdepartementet i en uttalelse, som også påsto at «kvinner ble dratt» til dørstokken.

«All sikkerhet i gatene ligner nå styrkene fra Bashir-tiden», beklaget en demonstrant til nyhetsbyrået AFP.

Nabolagskomiteer kunngjorde planer for flere protester, noe som førte til det de sa var en «millionmarsj» på lørdag.

General Abdel Fattah al-Burhan oppløste mandag overgangsregjeringen og Det suverene råd, landets høyeste styrende organ, da soldater arresterte flere høytstående tjenestemenn, inkludert statsminister Abdalla Hamdok.

Til tross for erklæringen om unntakstilstand, har titusenvis av pro-demokratiske demonstranter tatt til gatene i Khartoum og dens søsterby Omdurman. Protestene møtte brann fra sikkerhetsstyrker, og etterlot minst syv døde og dusinvis flere såret, ifølge helsekilder.

Al-Burhan talte på sin første pressekonferanse siden han kunngjorde maktovertakelsen, og sa tirsdag at militæret ikke hadde noe annet valg enn å sidestille politikere som oppfordret folk til å motsette seg de væpnede styrkene.

– Farene vi var vitne til forrige uke kunne ha ført landet til borgerkrig, sa al-Burhan, som også lovet å holde valg i juli 2023 og utnevne en teknokratisk regjering i intervallet.

Kritikere tviler imidlertid på den militære intensjonen om til slutt å avstå kontrollen, og bemerker at kuppet fant sted bare uker før al-Burhan skulle overlate ledelsen av det suverene rådet til en sivil.

Volker Perthes, FNs spesialutsending for Sudan, møtte al-Burhan onsdag og gjentok FNs oppfordring om å gå tilbake til overgangsprosessen under det konstitusjonelle dokumentet og umiddelbar løslatelse av alle personer som er vilkårlig internert.

Perthes møtte også Hamdok i hans bolig «hvor han fortsatt er i varetekt,» sa talsmann Stéphane Dujarric. Utsendinger fra Frankrike, Tyskland, Norge, Storbritannia, USA og EU besøkte også Hamdok, som angivelig var ved god helse.

Related Videos

Leave a Comment