Home » Den salteste og dyreste lakrisen i verden produseres i Jordbro

Den salteste og dyreste lakrisen i verden produseres i Jordbro

by Liv Ullmann

Apen har sittet på tronen i 40 år. Nå åpner en ny æra

Å spise et stykke «Svenskjävlar», lakrissorten som drypper fra salmiakk og salt, kan nok få mange ansikter til å trekke seg sammen som rosiner. Hvordan «Ass blazter»-varianten, laget av blant annet en av de hotteste paprikaene i verden, påvirker kroppen – tenk deg.

Dette er to av variantene som Haupt lakris produserer i Jordbro. «Svenskjävlar» er den salteste lakrisen i verden, etter egen påstand, og en av bestselgerne. Men det tok litt tid før den ble lansert.

– Vi startet i 2014 i et lite lokale i Kista. Det gikk bra, så vi satset tilstrekkelig ved å flytte hit til Jordbro i 2017. Vi begynte å snoke litt rundt konseptet og designet, så falt det hele, sier administrerende direktør Rasmus Ragnarsson, som senere hevder å ha gjort lignende ting som resten av markedet da.

Tidlig i 2020 var det vidtrekkende planer om å legge ned alt. Da pandemien brøt ut, ble personalet varslet, og gikk fra 14 ansatte til tre i løpet av dager.

– Det var nok det verste jeg har vært med på, å se hvordan alt vi har jobbet med har feilet.

«Returnert over natten»

Men så kom redningen. Produktet de gikk for å spise en stund på kontoret ble en snackbar blant de besøkende. Lakrisen som i dag er kjent som «svenske jævler» passet ikke helt inn i konseptet den gang. Men Haupt prøvde.

– I løpet av natten snudde alt på hodet. Da vi kom tilbake dagen etter, hadde vi 500 bestillinger på nett. Så det endret virkelig alt for oss.

Etter suksessen kunne de gjeninnsette alle ansatte som ønsket å returnere.

– Vi skal nå også utvide våre lokaler og produksjon. Naboen ved siden av går, så neste år river vi veggen og tar kontroll over hele bygget. Så nå er vi noe skikkelig stort på banen, sier Rasmus Ragnarsson.

Fødselen til grisegudinnen

Med transformasjonen av konseptet og hele selskapet har de også fått en ny frontfigur: Gottegrisen. Ideen kom av at de la merke til at det var mange som bestilte mye lakris hos dem.

– Vi lurte på hva slags gris det var, det var nesten ikke stopp. Så nå har vi vår egen maskot som vi lager mye materiale med. Vi er forelsket, du er forelsket. Vi spør aldri om lov og er ganske frekke i språket, forklarer Rasmus Ragnarsson som ikke har noe imot å ha på seg grisemasken.

Tidligere skilte de seg kort ut med den dyreste lakrisen i verden. En luksuriøs variant med trøfler, tørket kaviar, piemontesiske hasselnøtter fra Italia og premium sjokolade som ble solgt for 35 000 SEK per kilo.

– Da donerte vi alle inntektene til veldedige formål. Men det skal være gøy med lakris.

Rasmus Ragnarsson sier det er noe som kan gjentas. Men i fremtiden har de klarere og større mål enn det.

– Målet er å ta ned Jungle Roar fra tronen. Apen har sittet på tronen i 40 år nå, uten trusler. Men nå begynner en ny æra med den søte grisen som den nye kongen i jungelen.

Related Videos

Leave a Comment