Home » Den norske skvisen mellom Russland og NATO

Den norske skvisen mellom Russland og NATO

by Russell Crowe

Mandag var High North News-reporter Hilde Bye i Tromsø for å følge det første utenriksministermøtet mellom Norge og Russland under den nye regjeringen ledet av Jonas Gahr Støre.

Eller rettere sagt, utenriksminister Anniken Huitfeldt var vertskap for ministermøtet i Barentsrådet.

Hans møte med Russlands utenriksminister Sergey Lavrov dominerte imidlertid nyhetene, selv på High North News. Og med rette, da Russland nylig suspenderte sin tilstedeværelse i NATO.

«Norge er medlem av NATO. NATO er ikke venner med Russland» var den klare beskjeden fra den russiske utenriksministeren. Det var imidlertid også tydelig at forholdet til Norge lever i beste velgående også når det gjelder sikkerhetspolitikk.

Uenighet om sikkerhetspolitikk og NATO til side; samarbeidet med Russland bidrar til Norges fredsprosjekt i nordområdene, påpekte Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt i et intervju med High North News.

Derimot; «Russland er et NATO-dilemmaAvslutter Jan Gunnar Winther fra Senter for hav og arktis sammen med tidligere rektor ved Universitetet i Tromsø Anne Husebekk (kun norsk).

Det blir interessant og spennende å se hvordan Norge håndterer situasjonen herfra, kilt mellom NATO og Russland. Temaet har også vakt sterke reaksjoner blant våre lesere.

Vet de hva de vil ha fra nordområdene?

Nå som vi er tilbake rundt i verden – ofte gjennom vår sjefredaktør Arne O. Holm – er det tydelig at «alle» vil noe med nordområdene.

«Men vet de hva de egentlig vil?» spør Holm, som sitter på en uterestaurant i Den evige stad, Roma/Italia, etter å ha deltatt på nok et seminar om Arktis.

«Er det mulig å finne et mønster bak de pompøse ordene som omfavner mennesker og næringsliv i Arktis? Jeg har reist nordover en stund nå, og jeg tviler på at viljen deres er under deres evner», avslutter vår sjefredaktør i ukens fredagskommentar..

Svalbard for nordmennene?

Til helgekaffen denne uken serverer vi en perle av vår Svalbard-reporterlinje. Han utdypet planene til den nye regjeringen for enkeltskjærgården der utlendinger risikerer å miste lokal stemmerett, øker naturvernet og det pålegges restriksjoner på krav til trygg reise..

Lokale aktører oversvømmes av høringer og frykt for fremtiden.

En bemerkelsesverdig longread-funksjon.

I Svea, alle spor etter menneskelig aktivitet er fjernet fra det tidligere gruvesamfunnet på Svalbard (kun norsk). Historien inneholder også en lenke til et fint trekk ved avviklingsprosessen rundt den forlatte gruven.

Du kan også finne store og små nyheter, redaksjoner og andre gode ting på Nyheter fra nord.

Del gjerne vårt nyhetsbrev og fortell oss hva du vil lese mer.
Nyt den siste helgen i oktober; sees igjen i november!

Med vennlig hilsen,
Trine Jonassen,
Nyhetsredaktør, High North News

Related Videos

Leave a Comment