Home » Den nordiske investeringsbanken investerer på sirkulær basis

Den nordiske investeringsbanken investerer på sirkulær basis

by Siv Jensen

Et bedre klima eller høyere produktivitet er målet for Nordisk Investeringsbanks finansiering. Etter seks måneder ved roret i banken ønsker André Küüsvek å ta mer risiko og utvikle tilbudet av bærekraftige produkter mot for eksempel sirkulær virksomhet.

Da verden stengte i mars 2020 Det tok bare noen få dager for Nordisk Investeringsbank, NIB, å samle sine styrker og utstede en første obligasjon. Det var hovedsakelig de baltiske landene som trengte hjelp fra den nordiske banken, men også en rekke normalt friske selskaper over hele regionen som hadde mistet balansen.

«Vi er en rask organisasjon og ikke så stor som man lett kan tro», sier André Küüsvek når han med andpusten kommer til intervjuet under besøket i Stockholm.

Han er den første lederen av NIB fra de baltiske statene, til tross for at de baltiske statene har eid den 45 år gamle banken siden 2005, og nettopp har vært på møte med den svenske finansministeren Magdalena Andersson.

«Vi snakket om hvordan vi skal fortsette å være relevante for våre åtte medlemsland og deres næringsliv. Vi henter også mye kapital fra internasjonale investorer. De er villige til å ta NIB-risikoen, noe som betyr at vi kan fungere som importører av finansiering for alt fra infrastruktur til helsetjenester i Norden og Baltikum. «

Han er den estiske sivilingeniøren første besøk i Sverige siden tiltredelsen 1. april i år. Han benyttet da anledningen til også å møte representantene for Northvolt, som i slutten av juli 2020 fikk et tiårig lån på rundt 40 millioner euro, tilsvarende rundt 400 millioner kroner, fra NIB for å finansiere byggingen av batterifabrikken i Skellefte. Sammenlignet med totalt 6,5 milliarder dollar som Northvolt har hentet inn i form av aksjer og lån, er NIB en liten aktør.

«Vi var ikke de første og lånet er på grensen til vår risikovilje, men basert på det jeg forsto etter møtet vårt, er det svært sannsynlig at risikoen var verdt å ta. Prosjektet er litt sent på grunn av kronen, men i et prosjekt av denne størrelsesorden er det ikke uvanlig».

NIB, som har som mål å finansiere prosjekter som forbedrer miljøet, produktiviteten eller en kombinasjon, ønsket å engasjere seg og bidra til elektrifiseringen av bilsektoren, den mest åpenbare transformasjonsmuligheten, som André Küüsvek sier.

Jada, det finnes asiatiske batterier som er billigere, men de er ikke så rene og miljøvennlige. Det blir et midlertidig dilemma for den grønne omstillingen, når økonomi og økologiske ambisjoner egentlig ikke er forenlig med hverandre fordi priskonkurransen er så hard. Men det er en overgangsfase».

Foto:Joey Abrait

Kommer du inn på Northvolt med mer penger?
«Vi gir ikke løfter før vi har en godkjenning på plass. Mitt råd vil ikke ha det. Men det er et konsept som er verdt å støtte ».

Å tørre å presse grensene når det gjelder risiko, som i tilfellet med Northvolt, er en ambisjon til den nytilsatte lederen.

«Hvis vi ønsker å operere i et kommersiell bankmarked, noe vi gjør selv om vi ikke er konkurransedyktige, men komplementære, må vi ta en større risiko. Vi må også revidere strategien vår, som nå er syv år gammel ”.

I den pågående strategiske prosessen vil bærekraft ha en enda sterkere innvirkning, sier André Küüsvek. Hvordan ta avstand fra fossilt brensel. Men som mange andre banker vil NIB fortsette å finansiere eiendeler knyttet til store fossile utslipp, som flyplasser.

«Vi kan ikke lukke øynene for virkeligheten. En endring, for eksempel med elektriske flyvninger, vil ikke skje over natten.»

Bærekraftsrelaterte lån har blitt et hett verktøy for banksektoren for å fremskynde overgangen i bedriftssektoren. I stedet for bare å finansiere et grønt prosjekt, finansieres ombyggingen av hele selskapet ved å love gunstigere lånebetingelser dersom de fastsatte bærekraftsmålene oppfylles. Denne uken utstedte NIB et første bærekraftsrelatert lån på € 60 millioner, tilsvarende ca SEK 600 millioner, over syv år til Electrolux Professional.

Ellers var NIB ledende i det blå obligasjonsmarkedet, med stort fokus på Østersjøen. Nå ser André Küüsvek og kollegene på nye typer obligasjoner samt prosjekter innen sirkulær økonomi.

«Vi produserer for mye søppel i verden, vi må sette det tilbake i prosessen.»

Hva kan du gjøre som kommersielle banker ikke kan?
«Vi kan gi lån som i noen tilfeller strekker seg opp til 30 år, for eksempel nødvendig til infrastrukturinvesteringer. Hvis ikke, får selskaper vanligvis fem år fra eiendomsbanken sin, som de deretter kan forlenge. Det fungerer så lenge alt går bra, men når det ikke lenger er det, vil det være vanskelig å få prosjektet finansiert til slutt”.

«En forskjell fra landeide finansinstitusjoner er politisk innflytelse. Siden vi eies av åtte land, er vi mer nøytrale når det gjelder politiske endringer.»


Related Videos

Leave a Comment