Home » Den første fysiske utstillingen NFT | Situasjonen

Den første fysiske utstillingen NFT | Situasjonen

by Liv Ullmann

Begynner den hete trenden som har blitt både hyllet og hånet å få en naturlig plass i kunstverdenen? Det ser sånn ut.

– I flere tiår har digital kunst blitt oversett av museer og kunstinstitusjoner, men nå snør NFT-trenden og begynner å bli en naturlig del av kunstverdenen. Denne utstillingen vil nærmest oppleves utenomjordisk, sier kurator Mathieu Wothke i en pressemelding.

Somewhere Ethereal er utstillingen som Mathieu Wothke snakker om. Det er den første fysiske utstillingen til NFT både i Fotografiska og i hele landet.

Hva er NFT-kunst?

NFT-verdenen kan være vanskelig å utforske. Hver NFT eller ikke-fungibel (ikke-utskiftbar markør) token er unik. Dette er et digitalt kunstverk som kan kjøpes eierskap. NFT-er kjøpes med verdipapirer som tilsvarer et spesifikt antall eiendeler. Verdipapirer er såkalte kryptovalutaer som tilsvarer en viss mengde kryptovaluta.

Hver NFT er unik

Hver kryptovaluta er basert på en blokkjede. Det er dette som gjør den unik. Blokkjeden fungerer som en åpen hovedbok over alle valutaoverføringer mellom brukere. Dette lar deg bruke den tradisjonelle kommersielle tilnærmingen til ny digital kunst. Fordi hver artist beholder sine opphavsrettigheter og reproduksjonsrettigheter for sine digitale verk.

Samtidig gir teknologien en fordel fremfor det tradisjonelle kunstmarkedet. Det vil si at forfatteren kan få et prosentvis honorar for hvert videresalg.

Bekymre

Med NFT kommer muligheter, men også problemer. At blokkjedeteknologi krever mye energi og at verk blir stjålet eller plagiert er noen av problemene. Det kan også være vanskelig for nye og ukjente kreatører å etablere seg og oppnå større lønnsomhet, sier Andreas Wannerstedt til Dagens Nyheter. Andreas Wannerstedt er aktiv i markedet og våren 2021 solgte han sitt hittil dyreste enkeltverk for over 230 000 SEK.

En som ikke har kommet på markedet enda er artisten Hampus Viking. Han har foreløpig ingen verk på auksjon, noe som snart vil endre seg.

Hampus Viking, kunstner

– Jeg ser ut til å ha laget kunst siden jeg ble født. Jeg har tegnet aktivt siden jeg var seks år og har alltid likt å uttrykke meg gjennom kunst. Da jeg var yngre og jeg hadde det vanskelig, men også da det var lett og godt. Jeg henvender meg alltid til kunsten, sier Hampus Viking.

Hvordan kom du i kontakt med NFT?

– Min mor begynte å snakke om det. Hun jobber som frisør og hadde en klient som jobber med kryptovaluta og visste hva NFT er. Mamma prøvde å forklare, men jeg forsto det ikke. Etter en stund kom jeg i kontakt med en fyr Franky, som nå er min leder i prosjektet vårt.

Kan du fortelle oss om prosjektet?

– Vi jobber med det akkurat nå og jeg kan ikke røpe for mye da det ikke er lansert ennå. Men prosjektet er basert på en karakter kalt Pauly og Paulys verden. Han er en karakter som alle burde kunne forholde seg til på en eller annen måte.

Han fortsetter.

– Jeg liker det estetiske uttrykket og dette er det fine med NFT. Det må ikke være noe mer enn et estetisk uttrykk. Det er også så mange muligheter. Vi blir veldig digitale og NFT-kunst er en helt ny verden.

– Bare hele Metaverse-pratet. Du kan gå inn i et helt nytt univers som kun er digitalt. Han virker veldig forvirret når jeg snakker om det slik. Men det er faktisk noe som er veldig stort i dag hvis du tenker deg om. Det er ikke å nekte for det, bare se på summene som NFT-kunstverk selges for.

Kan det være vanskelig for nye skapere?

– Ja, selvfølgelig. Jada, det er stor konkurranse. Men det er fortsatt så nytt at det er store muligheter. Akkurat nå er jeg bare ekstremt merket og takknemlig for menneskene jeg har kommet i kontakt med. Det blir gøy å se hvor det hele fører og det er ingenting å tape.

Related Videos

Leave a Comment