Home » Den afrikanske union sensurerer Sudan etter kupp – Troika anerkjenner fortsatt statsminister Hamdok som «konstitusjonell leder»

Den afrikanske union sensurerer Sudan etter kupp – Troika anerkjenner fortsatt statsminister Hamdok som «konstitusjonell leder»

by Russell Crowe

Den afrikanske union (AU) har suspendert Sudans deltakelse inntil tilbake til sivil myndighet, og fordømmer «det grunnlovsstridige regjeringsskiftet» som «en fornærmelse mot AUs felles verdier og demokratiske standarder». Den sudanesiske troikaen (USA, Storbritannia og Norge) og Sveits kunngjorde at de vil fortsette å anerkjenne statsminister Abdallah Hamdok og hans regjering som «de konstitusjonelle ledere av overgangsregjeringen».

I en uttalelse etter tirsdagens møte i Freds- og sikkerhetsrådet for konflikt- og sikkerhetsspørsmål, fordømte AU på det sterkeste overtakelsen av den sudanesiske hæren og oppløsningen av overgangsregjeringen, og avviste fullstendig det grunnlovsstridige regjeringsskiftet.

AU sier de anser dette som «uakseptabelt» og «en fornærmelse mot de felles verdiene og demokratiske standardene til Den afrikanske union». AU kunngjorde utsendelse av et «oppdrag til Sudan til [engage in] dialog med alle parter med sikte på å finne en minnelig løsning på dagens politiske blindgate.

Troika

Den sudanesiske troikaen (USA, Storbritannia og Norge) og Sveits kunngjorde at de ville fortsette å anerkjenne statsminister Abdallah Hamdok og hans regjering som «de konstitusjonelle ledere av overgangsregjeringen».

I en felles uttalelse onsdag bemerket troika-medlemmene at statsminister Hamdok hadde blitt returnert til sin bolig, og de ba om umiddelbar løslatelse av alle politiske fanger uten forsinkelser. De bekreftet at de raskt ville be om å få møte statsministeren.

Erklæringen understreket viktigheten av respekt for den grunnleggende retten til å protestere for alle sudanesere, og behovet for å respektere alle andre menneskerettigheter for alle.

De krevde at sikkerhetsstyrker og andre væpnede elementer til enhver tid skulle avstå fra voldelige angrep og at fredelige demonstranter ble beskyttet. Troikaen gjentok også den avgjørende betydningen av uhindret humanitær tilgang til alle regioner i landet.

Related Videos

Leave a Comment