Home » David Montgomery: Setter Nord-Irlands politikere i hjertet av samtalene for å løse protokolltvisten

David Montgomery: Setter Nord-Irlands politikere i hjertet av samtalene for å løse protokolltvisten

by Russell Crowe
Brexit-minister Lord Frost, til høyre, satt overfor EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic, i samtaler i London i år. Å plassere Nord-Irlands lederskap i sentrum av protokollforhandlingene vil dramatisk forbedre forholdet på alle nivåer

Politikere i EU og Storbritannia har en genuin interesse i å bringe orden i Brexit-avtalen for utvikling av et mer hjertelig og konstruktivt forhold mellom de to.

Nord-Irland har mest å vinne – eller tape – på utfallet. Men han blir behandlet som et svinghjul snarere enn en aktør i de pågående forhandlingene mellom Brussel og London.

Det er mer enn en statistisk mulighet at det store flertallet av de som bor i Nord-Irland føler at de hører til, uavhengig av deres politiske, religiøse eller kulturelle tro.

Registrer deg nå til vårt daglige nyhetsbrev

Nyhetsbrevet i skjære gjennom støyen

David Montgomery er administrerende styreleder i National World, eier av News Letter

Denne følelsen av tilhørighet kan eller ikke kan indikere fremveksten av en fullverdig nasjon.

Men nord-irerne samlet overvant tiår med tragedier for å skape et stadig mer velstående samfunn. Vi har vel vunnet retten til å være representert på høyeste nivå i denne internasjonale striden?

Å behandle Nord-Irland som et tilbehør til forhandlinger eller – som ofte er tilfellet – som bare et vedheng til andre enheter, er en fornærmelse mot alle dets lokalsamfunn og alle dets politikere.

Det ironiske er at disse enhetene – Storbritannia, Irland og EU – allerede har en enorm investering i Nord-Irland som har gitt resultater de siste tre tiårene.

Overgangen til et stort sett fredelig samfunn, stadig mer integrert og anerkjenner en delt kultur, er noe å verdsette og setter et eksempel for andre land som står overfor historiske utfordringer.

Det nye Nord-Irland har en unik plass: det er en del av Irland, Storbritannia og EU.

Riktignok har den ufullkommenheter – det samme gjør enhetene den er knyttet til – men vi bør fokusere på det positive.

Å sette Nord-Irlands lederskap i sentrum av forhandlingene nå ville forbedre forholdet på alle nivåer dramatisk.

Det ville forene politikerne i Nord-Irland i en felles sak – det vil si å hente ut et best mulig resultat for økonomisk utvikling i det som skal styrkes som ett enkelt land i Europa, et annet Sveits eller Norge.

Det ville styrke koblingene mellom nord og sør utover lokale politiske rivaliseringer.

Dette vil gi mot til flertallet som mener at dagene med ikke-kapitulasjon og den republikanske kampen definitivt har viket for demokratiske midler for å bestemme fremtiden som forutsatt i langfredagsavtalen.

Og det ville gitt litt balsam på de ganske barnslige feidene mellom Storbritannia og Europa.

Forespurt om å ta ledelsen i forhandlingsprosessen, kan Nord-Irland ta et ytterligere skritt mot varig fred og velstand.

Det ville også bringe Nord-Irlands politikere i harmoni med en ny generasjon på tvers av lokalsamfunn som har vokst opp og føler – gjensidig og lidenskapelig – at de hører til.

• David Montgomery er administrerende styreleder i National World, eier av News Letter

• Ytterligere kommentarartikler under og under denne informasjonen om hvordan du abonnerer på nyhetsbrevet

En melding fra redaktøren:

Takk for at du leste denne historien på siden vår. Mens jeg har din oppmerksomhet, har jeg også en viktig forespørsel til deg.

Med koronaviruslåsing som har hatt stor innvirkning på mange av annonsørene våre – og dermed inntektene vi mottar – er vi mer avhengige enn noen gang av at du får et digitalt abonnement.

Å abonnere på nyhetsbrev.frog nyt ubegrenset tilgang til de beste nyhetene og informasjonen fra Nord-Irland og Storbritannia online og på appen vår. Med et digitalt abonnement kan du lese mer enn 5 artikler, se færre annonser, nyte raskere lastetider og få tilgang til eksklusive nyhetsbrev og innhold.

Journalistikken vår koster penger, og vi er avhengige av annonsering, trykte og digitale inntekter for å støtte dem. Ved å støtte oss kan vi hjelpe deg med å levere pålitelig og verifisert innhold til denne nettsiden.

Related Videos

Leave a Comment