Home » David Lagercrantz om krampen ved å skrive: «Han skulle til helvete»

David Lagercrantz om krampen ved å skrive: «Han skulle til helvete»

by Russell Crowe

David Lagercrantz fortalte ideen med boken så tidlig som i 2019 et intervju i DN. Så hadde han en vag idé om en historie om en mann og en kvinne med helt forskjellig klassebakgrunn. Tanken var å lage en moderne Sherlock Holmes.

– Det var dette jeg hadde. Det var en detektivhistorie og jeg mumlet det til Dagens Nyheter og så måtte jeg by over hele verden. Så jeg danset der helt manisk og bare «wow», så dro jeg hjem og måtte skrive og så ble det total panikk. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle begynne, om jeg skulle skrive i første eller tredje person, står det og fortsetter:

– Han skulle til helvete, men jeg kjempet, og journalister vet at det å føle seg katastrofal er en god drivkraft. Til slutt skapte jeg en verden som jeg har blitt glad i.

Han ønsker å representere hullene i klassen

David Lagercrantz hadde stor salgssuksess med sin biografi I am Zlatan fra 2011 og skrev tre oppfølgere til Stieg Larssons Millennium-serie. I den nye detektivserien ønsker han å skildre to sider av Sverige. En politimann fra Husby og en deprimert professor fra Östermalm skal sammen løse et mordmysterium helt tilbake til 2003.

– Jeg fikk følelsen av at verden hadde kollapset da. USA hadde all verdens sympati etter 11. september og startet to kriger uten å tenke for mye. Noen ganger beskriver jeg krigen i Irak som den første verdenskrigen i det 21. århundre: Midtøsten er destabilisert, flyktningstrømmen øker og høyrepopulisme er født. USA begynner å torturere mennesker, og tror at en menneskelig krenkelse kan håndteres ved å krenke seg selv. Jeg er interessert i denne tiden, det er også tiden før denne kriminaliseringen vi snakker om i dag.

Hvordan skapte du disse karakterene?

– Jeg fikk følelsen av at i Husby kan man ikke gå til grunne på samme måte, man må være sterk. Det var min største angst, hvordan kan jeg med mitt privilegium kunne skrive om en Husby-jente? Men jeg lærte litt av Zlatan, at det er mulig å leve i ekskludering, fordi vi alle kjenner til usikkerheten ved ekskludering. Jeg prøvde å skape troverdige karakterer med motsetninger, og etter hvert begynte de å leve for meg, sier han.

Han vil skrive selvbiografisk

Å ha skrevet noe helt ditt virker viktig, sier David Lagercrantz.

– Konfirmasjonstørsten min er evig, så det er klart at jeg vil vise at jeg kan stå alene. Jeg legger mitt blod og mitt liv i boken.

I fremtiden tenker han på å skrive noe selvbiografisk.

– En dag skal jeg komme tilbake og prøve å forstå hvorfor du har blitt slik du har blitt, ta tak i dine gamle sår, sier David Lagercrantz.

Related Videos

Leave a Comment