Home » David Baddiel sier at britiske jøder «lever i terror» midt i «sinne» over Israel-Hamas-konflikten | Organisasjoner og nyheter om kunst

David Baddiel sier at britiske jøder «lever i terror» midt i «sinne» over Israel-Hamas-konflikten | Organisasjoner og nyheter om kunst

by Liv Ullmann

Komikerens nye film, som utforsker traumer mellom generasjoner i kjølvannet av Holocaust, får premiere på den jødiske filmfestivalen i London denne måneden.

Fra Katie Spencer, kunst- og underholdningskorrespondent @SkyKatieSpencer


Lørdag 11. november 2023 kl. 02.14, Storbritannia

Komiker og forfatter David Baddiel sier at det er en følelse av «rasemessig deja vu» som britiske jøder opplever som et resultat av den «febrile og sinte naturen» til reaksjonene på krigen mellom Israel og Hamas.

Snakker til Sky News om hans nye animasjonsfilm, My Father’s Secrets, som hadde premiere på den britiske jødiske filmfestivalen, Baddiel han sa at det gjorde ham trist at mange mennesker hadde spurt ham om den årlige festivalen, ment å gjenspeile den jødiske opplevelsen, ville bli avlyst.

«Det er virkelig forferdelig, i betydningen, du vet, [how] det kan være farlig å arrangere en slik filmfestival på dette tidspunktet, sa han.

Basert på en grafisk roman av den anerkjente tegneserieskaperen Michel Kichka, inneholder My Father’s Secrets skuespillerne Elliott Gould, Miriam Margolyes og Tracy-Ann Oberman som låner stemmene sine til filmen, med Baddiel som forteller.

Satt i 1960-tallets Belgia, er det historien om to brødre fra en jødisk familie som sliter med å kommunisere med sin tause og diskrete far, Henri, en Holocaust-overlevende. Traumer mellom generasjoner er et sentralt tema.

«Jeg syntes det var et veldig fint, viktig og rørende prosjekt… Noen ganger får man ideen om at Holocaust-overlevende er litt engleaktige. Det er ikke ekte,» sa Baddiel.

«Sannheten er at det er traumatisk og fører til psykiske skader. Jeg så det på moren min, det er slik det har gått videre.»

Selv om festivalen nå er inne i sitt 27. år, måtte forberedelsene til 2023 bli annerledes.

Det foregår i skyggen av kontroversielle debatter om pro-palestinske protesterdu ville ha vanskelig for å vite at den var på selv uten skilt eller plakater utenfor London kino.Bilde:
My Father’s Secret har premiere på den britiske jødiske filmfestivalen

Baddiel er bekymret for hvordan gapet mellom oppfatning og virkelighet forverres for britiske jøder.

«Det er en antagelse om at jøder er mektige og privilegerte og undertrykkende. Og faktisk, for øyeblikket, er det en veldig sterk følelse av at jøder er engstelige og lever med en slags terror, og det er en slags rasemessig deja som kommer med en konstant følelsen av, du vet, den feberaktige, sinte naturen til det som skjer der ute.»

Michael Etherton, administrerende direktør for UK Jewish Film, fortalte Sky News hvordan sikkerheten rundt arrangementet deres har måttet øke de siste ukene.

«Sikkerheten er veldig stram i år. Vi er i jevnlig kontakt med politiet, men vi er fast bestemt på å gå videre,» sa han.

«Vi er en liten etnisk minoritet i Storbritannia, så vi føler oss sårbare og isolerte for øyeblikket… Det har vært noen forferdelige uker, og som et samfunn trenger vi virkelig å komme sammen og kunne dele historiene våre.

«Vi kan ikke bli tvunget bak lukkede dører av en situasjon som er mange tusen kilometer unna … vi vil ikke bli et usynlig samfunn.»

Klikk for å abonnere på Backstage uansett hvor du får podcastene dine

Svar på Israel-Hamas-krigen de fremhevet et skisma i kunstverdenen.

Både Dame Maureen Lipman og Tracy-Ann Oberman snakket om det sikkerhet tildeles for deres respektive TV- og teaterarbeid de siste ukene, som svar på floken av hat og trakassering.

Brev signert av kjendiser som ber om fred, selv om de er velmente, har blitt kritisert av noen jødiske artister som sier at de ofte er ensidige.

Flere underholdningsnyheter:
Home And Away-stjernen dør 35 år gammel
Robert de Niros tidligere assistent vinner søksmål på 1,2 millioner dollar

Dette er en begrenset versjon av historien, så dessverre er ikke dette innholdet tilgjengelig.

Åpne fullversjonen

«Det jeg ser hele tiden er veldig enkle binære filer, som en veldig enkel idé om hvor godt og ondt ligger på hver side,» forklarer Baddiel.

«Her blir det veldig vanskelig, tror jeg, det er ikke en konflikt som kan beskrives med bokstaver. Den skal egentlig bare beskrives i ganske lange bøker.»

Den 27. britiske jødiske filmfestivalen går på kino til 19. november og går online fra 20.-27. november.

My Father’s Secrets er på digitale plattformer i Storbritannia og Irland fra mandag 27. november.

Related Videos

Leave a Comment