Home » Dansk siktet etter fem dødsfall i pil og bueangrep i Norge

Dansk siktet etter fem dødsfall i pil og bueangrep i Norge

by Russell Crowe

En dansk konvertert til islam ble i Norge anklaget for å ha drept fem mennesker og såret tre i et angrep med pil og bue som «kommer til syne. . . være en terrorhandling, sa landets etterretningstjeneste torsdag.

Norsk politi i Kongsberg, en by 70 km vest for hovedstaden Oslo, sa Espen Andersen Braathen, en 37 år gammel dansk statsborger, ble pågrepet onsdag kveld og siktet over natten.

Mannen var en konvertitt til islam som tidligere hadde blitt politianmeldt i frykt for at han var blitt radikalisert, sa politiet. Det var ingen indikasjoner på at noen andre var involvert, la de til.

Politiets etterretningstjeneste sa torsdag at angrepet «ser ut til å være en terrorhandling for øyeblikket», men at etterforskningen vil avsløre hele motivet.

Den pågrepne mannen, som bor i Norge, ble politianmeldt flere ganger i 2020 i frykt for at han var blitt radikalisert etter sin konvertering til islam. Tjenestemenn hadde fulgt opp hver gang og det var ikke registrert nye klager i år, sa Ole Saeverud, lokal politimester torsdag morgen.

Norge har vært utsatt for flere terrorhandlinger fra høyreekstreme de siste årene, inkludert et angrep i 2011 på det da regjerende Arbeiderpartiets ungdomsleir og Oslos regjeringsbygninger som drepte 77 mennesker. Men i motsetning til de skandinaviske naboene Sverige og Danmark, har landet med 5,4 millioner aldri vært utsatt for et dødelig islamistisk terrorangrep.

Politiet sa at fire kvinner og en mann, alle mellom 50 og 70 år, døde og tre ble alvorlig skadet, inkludert en politimann uten jobb.

Saeverud sa at politiet først så den mistenkte minutter etter å ha mottatt den første samtalen om angrepet, men at politiet hadde mistet kontakten med ham. Noen av drapene, og sannsynligvis alle, skjedde i løpet av 30 minutter før politiet fant ham igjen. De pågrep ham etter å ha avfyrt varselskudd, la Saeverud til.

Under angrepet reiste den mistenkte til flere steder i universitetsbyen på 28.000, som også er hjemsted for Norges største forsvarsentreprenør, inkludert et Co-op supermarked. Politiet sa at mannen hadde brukt andre våpen enn pil og bue og la til at han hadde samarbeidet med dem i et intervju over natten.

Nyheten om angrepet kom da Norge skiftet regjering torsdag, hvor sentrum-venstre Ap-leder Jonas Gahr Store tok over som statsminister.

«Det som har blitt avslørt er forferdelig. Det er sjokkerende å tenke på hva folk har vært gjennom, sa Store torsdag da han avduket sin nye regjering, som inkluderer to overlevende fra 2011-angrepene.

Avtroppende sentrum-høyre-statsminister Erna Solberg sa onsdag kveld: «Nyheten er grusom. Disse hendelsene ryster oss. Jeg forstår at mange er redde. Derfor er det viktig å påpeke at politiet har kontroll.»

Norsk politi ga onsdag kveld ut en midlertidig ordre for offiserer om å bære våpen over hele landet etter angrepet, men sa at det ikke var noen spesifikk trussel. Saeverud hevdet å ha basert sin tro på at de hadde handlet alene på hendelsene og deres tidligere kunnskap om den siktede mannen.

Related Videos

Leave a Comment