Home » Dagens nyheter: Okkupert palestinsk territorium, Ukraina, Den demokratiske republikken Kongo, Haiti, Etiopia, assisterende hjelpesjef fullfører sitt oppdrag

Dagens nyheter: Okkupert palestinsk territorium, Ukraina, Den demokratiske republikken Kongo, Haiti, Etiopia, assisterende hjelpesjef fullfører sitt oppdrag

by Ashley Olsen

Okkupert palestinsk territorium

Martin Griffiths, nødhjelpskoordinatoren, orienterte medlemslandene i morges om situasjonen i Gaza og sa at dette utvilsomt er en humanitær krise som etter alt å dømme er utålelig og ikke kan fortsette. På mange måter, sa han, ser det ut til at internasjonal humanitær rett har blitt snudd på hodet.

Han sa at mer enn 41 000 hjem der har blitt ødelagt eller alvorlig skadet – som representerer rundt 45 prosent av Gazas boligmasse – mens mer enn 1,5 millioner Gazasere antas å være internt fordrevne.

Griffiths presenterte nok en gang tipunktsplanen han presenterte i går for å håndtere situasjonen i Gaza, inkludert en fortsatt strøm av bistand, flere kryssingspunkter, levering av drivstoff, flere nødhjelpsdistribusjonssentre, trygg og uhindret tilgang, bevegelse av sivile til tryggere områder, mer husly, bedre finansiering og en humanitær våpenhvile.

Ukraina

Intense angrep på frontlinjeområder fortsetter. Dødsfall og betydelige skader ble rapportert til hjem og infrastruktur, inkludert energi- og medisinske fasiliteter.

Den 15. november skal en streik i den østlige Donetsk-regionen ha ødelagt og skadet en bygning med flere etasjer og nærliggende hus i byen Selydove, med innbyggere fanget under ruinene. Etter en to-dagers redningsaksjon ble fire beboere angivelig drept og seks andre, inkludert et barn, skadet.

Samme dag, i sørøst, drepte et angrep i Zaporizizhzhia-regionen, i landsbyen Zarichne, ni innbyggere og redningsmenn som reagerte på et andre angrep. Eksplosjonen utsatte mer enn 400 innbyggere for tøffe værforhold da temperaturene falt.

Nasjonale ikke-statlige organisasjoner er mobilisert og har levert krisesentermateriell til begge stedene.

Vi gir også en oppdatering om konvoier: i dag leverte en tverretatlig konvoi livreddende hjelp til frontlinjeområder i Donetsk-regionen. Nesten 30 tonn med hjelp – inkludert termiske tepper, soveposer, solcellelamper, medisinske sett og familiehygienesett – vil hjelpe folk å komme seg gjennom den kommende kuldeperioden midt i pågående avbrudd i strømforsyningen i regionen.

Siden begynnelsen av året har mer enn 70 tverretatlige konvoier til frontlinjeområdene i Donetsk-, Kherson- og Zaporizhzhia-regionene gitt bistand til nesten 230 000 mennesker.

Den demokratiske republikken Kongo

Angrep mot sivile har økt i provinsen Ituri, øst i landet.

Mellom 31. oktober og 9. november ble minst 46 sivile, ifølge humanitære partnere, drept av væpnede grupper i territoriene til Irumu og Mambasa. 28.000 mennesker flyktet til den omkringliggende bushen og trygge områder i de to territoriene.

Siden begynnelsen av året har en voldsbølge drept mer enn 770 sivile over hele provinsen og tvunget mer enn 500 000 mennesker til å flykte fra hjemmene sine.

Vi og våre partnere gir livreddende hjelp, inkludert husly, mat og vann, men våre kolleger sier at vi trenger ytterligere ressurser for å svare på nye forflytninger.

OCHA oppfordrer provinsmyndighetene til å styrke sikkerheten til sivile, spesielt i områdene Boga og Lolwa, hvor folk har vendt tilbake til byene sine siden juli. Vedvarende usikkerhet kan motvirke returer og føre til massive befolkningsbevegelser og økende humanitære behov.

Etiopia

Mer enn 760 000 mennesker i landet har blitt rammet av kraftig regn, flom og jordskred.

Mer enn 40 dødsfall er rapportert – og mange områder er fortsatt vanskelige eller umulige å komme til på grunn av skadede veier og broer.

Vi og våre partnere støtter den regjeringsledede humanitære responsen i Somali, Oromia, Afar og de sørvestlige regionene. Men ressurser og kapasitet er begrenset, og oppskalering er et presserende behov for å møte økende behov.

Humanitære partnere har så langt delt ut mat og ikke-matvarer til mer enn 8000 flomrammede familier.

Haiti

Vi er dypt bekymret over sammenstøtene som brøt ut mandag mellom væpnede grupper i Cité Soleil-distriktet og omgivelsene i hovedstaden Port-au-Prince. Denne volden følger en gjengleders død.

Det skal ha vært mange ofre, inkludert dødsfall og skader, samt hendelser med seksuell vold, husbrenninger og andre alvorlige menneskerettighetsbrudd.

Et sykehus var åsted for et skyting, forstyrret medisinske tjenester og brudd på humanitære prinsipper. Flere titalls kvinner, barn og nyfødte måtte evakueres. Helseanlegg må alltid være trygge og beskyttet, og sivile må aldri bli målrettet.

I går møtte den fungerende humanitære koordinatoren, Bruno Maes, familier, barn og medisinsk personell fra dette sykehuset som ble evakuert til et tryggere område. Sykehuset har siden stengt dørene.

Under ledelse av den humanitære koordinatoren samarbeider OCHA med FN-organisasjoner og våre partnere for å gi bistand og beskytte liv.

Nestleder for nødetatene fullfører sitt oppdrag

Assisterende generalsekretær for humanitære saker Joyce Msuya har fullført et tre ukers oppdrag til det sørlige og østlige Afrika, ettersom klimakrisen øker de humanitære behovene ytterligere.

Msuya understreket FNs forpliktelse til å stå sammen med befolkningen og myndighetene i regionen i møte med klimasjokk – og sa at på COP 28 senere denne måneden må resten av verden gjøre det klart at han ikke vil møte disse utfordringene alene.

Den assisterende generalsekretæren møtte berørte lokalsamfunn – så vel som ledere og representanter fra frivillige organisasjoner, sivilsamfunn, regionale organisasjoner, privat sektor og internasjonale finansinstitusjoner – under hennes oppdrag til Mosambik, Tanzania, i Kenya og Botswana.

Related Videos

Leave a Comment