Home » D328 skal fly gjennom Norge på en klimanøytral måte

D328 skal fly gjennom Norge på en klimanøytral måte

by Edvard Munch

OSLO – Flyprodusenten Deutsche Aircraft ønsker å fylles med klimanøytralt elektronisk drivstoff fra Norwegian North Energy Cluster (NEC). Grønt drivstoff har som mål å gjøre regionale flyvninger i Norge fullt bærekraftig med den nye D328eco.

Deutsche Aircraft (DA) og North Energy Cluster (NEC) har allerede signert et Memorandum of Understanding (MoU) som bekrefter deres felles mål om å utvikle løsninger for å akselerere tilgjengeligheten av klimanøytral luftfartsteknologi, kunngjorde Deutsche Aircraft.

Samarbeidet mellom de to partnerne vil forbedre klimabalansen i nordnorsk flytrafikk på kort sikt gjennom lavkarbon elektronisk drivstoff. Videre bestemte partnerne seg for å utvikle mellomlangsiktige løsninger for full klimanøytralitet.

Takket være vannkraft vil nordmennene produsere lavkarbon elektronisk drivstoff på en kostnadseffektiv og klimanøytral måte, som Deutsche Aircraft utvikler et passende regionalfly til med D328eco.

Klimanøytrale regionale flyvninger

Med sin fulle kompatibilitet med Sustainable Aviation Fuel (SAF), vil D328eco muliggjøre nær klimanøytral flyging i flymarkedet med færre enn 50 seter, kunngjorde Deutsche Aircraft. I tillegg undersøker DA også alternative hydrogenbaserte fremdriftsteknologier for fremtidige programmer.

Den nye samarbeidspartneren Nord-Energie-Cluster / Energie Nord består av industrielle aktører som store energiprodusenter innen fornybar energi, teknologileverandører, elektrokjemiske selskaper samt luftfartssektoren og kommuner som er fast bestemt på å ta ledelsen i energiomstillingen i ulike sektorer, inkludert luftfart.

Lufttransport er essensielt i Nord-Norge

Nord-Norge dekker store områder. Nettverket av 26 regionale flyplasser er derfor en del av den kritiske infrastrukturen, mer enn noe annet sted i Europa.

Kombinert med overskuddet av lavkost fornybar energi som trengs for å produsere elektronisk drivstoff, gir Nord-Norge ideelle forutsetninger for å teste ut nye konsepter innen klimanøytral luftfart, forklarte klyngen.

Som et første skritt har satsingen som mål å produsere elektronisk drivstoff i industriell skala. Dette vil senere bli erstattet av direkte fangst av CO2 fra luften ved bruk av fornybar energi for å minimere livssyklusutslipp fra elektronisk drivstoff.

Grønn pioner også i Lofoten

Ved å gjennomføre testflyvninger og identifisere krav til bakkeinfrastruktur for elektronisk drivstoffproduksjon, kan partnerskapet bane vei for at Nord-Norge kan ta en ledende rolle innen luftfartstransformasjon, både innenlands og internasjonalt.

Klyngen ønsker også å jobbe med Green Islands-prosjektet i Lofoten. Dette initiativet har som mål å fremme bærekraftig turisme i en av Norges mest naturskjønne og uberørte regioner. I denne sammenheng vil kortreiser til Lofoten være blant de første som opereres med alternativt drivstoff.

© FLYREVISNING – SST | Fig .: Deutsche Aircraft | 16.03.2022 11:00For å legge inn en kommentar må du registrere deg eller logge inn på aero.de.

Innlegg datert 16.03.2022 – 13:11

Men det betyr ikke noe mer enn: I utgangspunktet vil dette e-drivstoffet være like ille for klimaet som vanlig parafin, ettersom CO2 som allerede er fanget opp av fossile industrielle avgasser så slippes ut gjennom e-fuel-banen.

Nei Så langt slipper CO2-kilder ganske enkelt CO2 ut i miljøet i høykonsentrert form. Eller kjenner du et fungerende CO2-lager et sted?

Jada, det finnes begreper som kidnapping.

Det er åpenbart mer effektivt for prosessen å bruke en høyt anriket kilde enn først å filtrere CO2 fra luften.

Klar.

Dette gjør ikke drivstoffet mindre klimanøytralt. Enda mer drivstoff produseres fra mindre energi, noe som reduserer kostnadene, spesielt i begynnelsen.

Etter forbrenning av for eksempel fossil gass, lagring av CO2 fra industrikilden, omdannelse av denne CO2 til e-fuel og etter forbrenning av dette «e-fuel» er det mer CO2 i atmosfæren enn før.
Derfor kan det ikke være karbonnøytralt. Selvfølgelig kan du først teste prosessene med et slikt e-drivstoff, som også er formålet med dette pilotprosjektet.
Men det er ikke klimanøytralt.
I beste fall kan industriprosessen og e-drivstoff dele klimapåvirkningen.

Å samle avfall i parken først og deretter omfordele er ikke miljøvern generelt.

Dette innlegget ble endret 16. mars 2022 kl. 13:49

Innlegg datert 16.03.2022 – 12:57

Men det betyr ikke noe mer enn: I utgangspunktet vil dette e-drivstoffet være like ille for klimaet som vanlig parafin, ettersom CO2 som allerede er fanget opp av fossile industrielle avgasser så slippes ut gjennom e-fuel-banen.


Nei Så langt slipper CO2-kilder ganske enkelt CO2 ut i miljøet i høykonsentrert form. Eller kjenner du et fungerende CO2-lager et sted? Det er åpenbart mer effektivt for prosessen å bruke en høyt anriket kilde enn først å filtrere CO2 fra luften. Dette gjør ikke drivstoffet mindre klimanøytralt. Enda mer drivstoff produseres fra mindre energi, noe som reduserer kostnadene, spesielt i begynnelsen.

Innlegg datert 16.03.2022 – 12:13

Som et første skritt tar satsingen sikte på å produsere elektronisk drivstoff i industriell skala.

I den opprinnelige meldingen https://de.deutscheaircraft.com/news/pioneering-german-norwegian-cooperation-will-make-regional-norwegian-aviation-a-leader-morld-nella-transizione-alla-neutralità-climatica er tydeligere beskrevet:

Som et første skritt har initiativet til hensikt å produsere e-drivstoff ved bruk av punktlignende industrielle kilder til CO2, som senere vil bli erstattet av direkte luftfangst ved bruk av rikelig med fornybar energi.

«CO2punktkilde» = forbruker av fossil energi som et gass-/kullkraftverk.

Men det betyr ikke noe mer enn: I utgangspunktet vil dette e-drivstoffet være like ille for klimaet som vanlig parafin, ettersom CO2 som allerede er fanget opp av fossile industrielle avgasser så slippes ut gjennom e-fuel-banen.

Bare en fullstendig separasjon av nødvendig CO2 fra luften ved hjelp av fornybare energier kan oppnå klimanøytralitet.

Dette innlegget ble redigert 16.03.2022 12:14

Related Videos

Leave a Comment