Home » Cross World Cup Oslo: Ragnhild Haga førstevinner i Holmenkollen over 50 kilometer – Carl 15.

Cross World Cup Oslo: Ragnhild Haga førstevinner i Holmenkollen over 50 kilometer – Carl 15.

by Ashley Olsen

Astrid Oeyre Slind (NOR), Ragnhild Gloeersen Haga (NOR), Jessie Diggins (USA), (lr)

Astrid Oeyre Slind (NOR), Ragnhild Gloeersen Haga (NOR), Jessie Diggins (USA), (lr) © Modica/NordicFocus

Ragnhild Gløersen Haga er navnet på den første kvinnen som vant verdenscupen i langrenn i Holmenkollen i Oslo over en distanse på 50 kilometer i fristil. Astrid Øyre Slind er nummer to foran Jessie Diggins. Teresa Stadlober endte på fjerde og Victoria Carl på 15. plass etter en taktisk feil.

32 holdere uten syke svensker

Første runde av kvinnenes 50 km © Modica/NordicFocus

Blant kvinnene møtte 32 utøvere opp til innsatsen over 50 kilometer med 2000 høydemeter, så det var som ventet enda færre startende enn blant mennene. Premieren betydde også negativ rekord for de kvinnelige deltakerne, noe som var å forvente etter det tøffe opplegget i VM og VM samt for herrene. I 2017 var det kun 43 kvinner som bestred 30 kilometerne i Holmenkollen, i fjor 53 og i dag kun 32, inkludert tolv nordmenn, som hos mennene. Ebba Andersson og Frida Karlsson måtte trekke seg i går ettermiddag på grunn av forkjølelse. Favorittene kom derfor fra USA, Finland og Norge. Damenes første 50 kilometer viste seg å være mye mer spennende enn herrenes i går. Ganske enkelt fordi kvinner aldri har løpt 50 kilometer og ingen visste hvordan de best fordelte løpet. Før start sa Tiril Udnes til Weng: «Etter 20 kilometer må jeg se hvordan det går med beina. Til tross for det kontrollerte tempoet til Weng, Kerttu Niskanen og Jessie Diggins, ble de første hullene større på første runde, hovedsakelig på grunn av den første bonusspurten på slutten av den første stigningen til Frognerseteren. Jessie Diggins var i spissen på alle bonussprinter og scoret 87 av mulige 90 verdenscuppoeng, som teller for distansen og hele verdenscupen. Det plasserte henne innenfor syv poeng fra Kerttu Niskanen i verdenscupen på distanser.

Bergane sterk som en bjørn, men Haga vinner

Ragnhild Gloeersen Haga (NOR) © Modica/NordicFocus

En ung utøver skapte furore fra starten av løpet: 21 år gamle Margrethe Bergane løp noen meter foran pelotonen på første runde og tok også ledelsen i alle de andre rundene og løp generelt mye fra fronten. . Etter fem av de seks rundene var ledergruppen redusert til syv utøvere, inkludert fem nordmenn, Jessie Diggins og Teresa Stadlober. På siste runde begynte Tiril Udnes Weng og Jessie Diggins å få flere og flere problemer så nordmannen mistet forbindelsen og amerikaneren måtte bite igjen og igjen. I spissen var 23 år gamle debutant Nora Sanness toneangivende, deretter Astrid Øyre Slind, så klarte Bergane og Diggins igjen å bli med i gruppen da de nådde kapellet. Nå var det kun Free Haug som sto på planen, der Diggins allerede var i ledelsen sammen med Slind, fulgt av Haga og Teresa Stadlober. Etter siste stigning over skytebanen var Astrid Øyre Slind i ledelsen fulgt av Diggins og Haga side om side. På hjemmestrekningen gled Ragnhild Gløersen Haga ut av draften og passerte Slind. Den olympiske mesteren i 2018 feiret sin første verdenscupseier – så langt hadde hun bare satt den raskeste tiden én gang på siste etappe av Ruka Triple. Ved ankomst var 32-åringen i tårer etter sin største suksess etter overraskelsesgull i PyeongChang. Slind, 35, tok andreplassen foran Jessie Diggins. Teresa Stadlober endte på en utmerket fjerdeplass foran de unge norske: Nora Sanness endte på femteplass foran Margrethe Bergane, juniorverdensmesteren i klassisk single i 2021.

Stadlober ble begeistret som nummer fire

Teresa Stadlober (AUT) © Modica/NordicFocus

Teresa Stadlober kan være mer enn fornøyd med sin utmerkede fjerdeplass. Salzburgeren hadde aldri problemer med å holde følge med de andre over hele 50 kilometeren. 30-åringen hadde rett og slett ikke evnen til å spurte om en seier eller en pallplass. «I dag var et megaløp for meg. Det var også et kult løp fordi vi løp i et bra tempo og det var ikke hektisk. Fra start prøvde jeg å komme i ledelsen av gruppen. Fysisk er jeg ganske utslitt nå og jeg ga virkelig alt på banen. Det var veldig kult å rase, jeg hadde flott utstyr og stemningen var bare fantastisk,» sa innfødte fra Salzburg etter løpet. «Det var en kul følelse å vite at du er tidlig på 50-tallet for kvinner. Vi kan alle være veldig stolte av oss selv og jeg er superfornøyd med denne fjerdeplassen. På grunn av det kalde været og VM har de siste ukene ikke vært lette og mentalt veldig slitsomme. Jeg har heller ikke fått trent så mye, så før løpet visste jeg ikke hvordan jeg ville ha det i dag. Jeg hadde kanskje ikke den beste plasseringen på slutten, men å kunne kjempe om en topplassering blant de 50 beste er bare fantastisk. Takk til hele teamet for god støtte og nå skal jeg prøve å komme meg godt og raskt. Bak henne og de to unge nordmennene ble Tiril Udnes Weng nummer sju. Etter skibyttet, som nesten hele pelotonet avsluttet etter fjerde runde, klarte ikke Kerttu Niskanen lenger å henge med og kjempet seg til mål på åttendeplass, på 91 sekunder fra latviske Patricija Eiduka. Eveliina Piippo var en god tidel foran Heidi Weng, som ble nummer elleve etter et vanskelig løp. 31-åringen, som dro rett etter ankomst til Planica fordi hun ikke følte seg i form, slet fra start i dag og kom til slutt bakover i tredje runde. Etter å ha blitt nummer 17 etter å ha byttet ski på fjerde runde, tok hun igjen nytt materiale og rykket gradvis opp i flokken.

Taktisk feil ved skibytte

Victoria Carl (GER) © Modica/NordicFocus

«Å ankomme som et mål», lo Victoria Carl før løpet på ZDF og la til: «Selvfølgelig prøver jeg igjen å oppnå et flott resultat og å flagge det tyske flagget. Det er viktig å starte løpet godt og avslutte godt. Jeg har mye med Axel [Teichmann, Athletik/Technik-Trainer] snakket om det. Du må se hvordan et jenteløp over 50 kilometer utvikler seg. Men veldig klare instruksjoner, ikke gå videre før i fjerde runde og så får vi se hva som kommer ut av det på slutten. runder med og sikre individuelle poeng i bonussprinten. «Hold øye med de andre for de bytter ski!» ropte deres U23-trener Sebastian Eisenhut i starten av andre del av tredje runde. Dessverre gjorde 27-åringen den feilen å bli nummer tre etter måltider på stadion, og la henne bare foran Moa Ilar og Jessie Diggins. Da amerikaneren snudde, reagerte ikke Carl og fortsatte sløyfen med svensken. «Fordi jeg var på 3, så jeg bare at Jessie svingte til høyre og Moa Ilar hadde fortsatt, så jeg ville følge med. Da fikk jeg beskjeden om at 90 % av folk slo seg av Hvis du ikke er på et lag og du er en ensom fighter, du må se på andre,» sa hun senere.

Harde siste runder og 15. plass

Victoria Carl (GER) © Modica/NordicFocus

Ilar og Carl skjønte raskt at de ikke hadde en sjanse mot det nærmer seg peloton med ferske ski. De ble tatt og prøvd å løpe, men på toppen av Frognerseteren måtte også Victoria Carl legge igjen et hull. «Bytt nå, du kommer straks tilbake,» ropte Eisenhut. Faktisk gikk det mye bedre, hun løp mot franskmennene foran seg og hadde etter den femte runden tatt igjen Rosie Brennan og var allerede et halvt minutt bak henne på ellevte plass. Men den siste runden var veldig vanskelig. På toppen hadde Brennan allerede innhentet og etter å ha passert stadion ble det enda vanskeligere for henne. På stigningen etter stasjonen ved Sebastian Eisenhut mistet hun plutselig kontakten med Delphine Claudel og tapte 40 sekunder til franskmannen i mål. Det betydde 15. plass, 3:44 minutter bak. «Det var veldig tøft, men jeg antok bestemt at de fleste jentene ville endre seg etter fjerde runde, men alle endret seg etter tredje runde, så jeg var bare uheldig i fjerde runde. Vi kunne se at jeg hadde veldig gode ski , spesielt i de tre første rundene. På den fjerde runden, når alle har ferske ski og du ikke, blir det brutalt vanskelig å komme seg ut bakover og jeg la merke til i siste omgang at jeg hadde bena lukket og jeg hadde ingenting å kontre på vei opp og da er det til og med nyttig de beste skiene er ingenting,» sa hun senere. «Det var et solid løp. Jeg er glad jeg gjorde det en gang, men den siste runden var akkurat kommet. Men jeg ville gjøre det. det igjen.»

=> Resultat 50 kilometer FT massestart

Oslo å lese

=> VM i langrenn i Oslo: fem tyskere i Holmenkollen
=> Jonas Dobler og Roman Furger avslutter karrieren
=> Sesongen er i sluttspurten i Holmenkollen
=> Krüger vinner for første gang i Oslo – Dobler med Holmenkollens beste prestasjon for å si farvel

Related Videos

Leave a Comment