Home » Coronavirus: den fjerde bølgen må bremses – Helse

Coronavirus: den fjerde bølgen må bremses – Helse

by Russell Crowe

Israel, landet med en av de høyeste vaksinasjonsratene i verden, vil innføre obligatoriske innendørsmasker igjen neste uke – bare to uker etter at den ble opphevet. I landet som tilsynelatende hadde overvunnet pandemien, har antallet rapporterte nye infeksjoner nylig økt betydelig. Dette bør være en advarsel til alle som tror de har viruset under kontroll.

Sommersolen og vaksinasjoner alene er ikke nok til å få koronaviruset under kontroll i sin siste Delta-variant. I Tyskland går forekomsten fortsatt ned, men til tross for de betryggende små tallene, skjer det en endring: et nytt virus tar kontroll. Delta er mye mer smittsomt enn virusvariantene som sirkulerte tidligere, og den fjerde bølgen truer allerede. Nå kommer det an på oppførselen til folk og politikernes beslutninger hvor dårlig det går på høsten.

Det er utrolig at titusenvis av mennesker igjen får strømme til stadioner

Den fjerde bølgen vil trolig være annerledes enn de forrige. Forhåpentligvis vil færre mennesker dø. De fleste som viruset kan være spesielt farlig for, spesielt eldre, er allerede i stor grad beskyttet av vaksinasjoner. Sykehusene kan imidlertid også være overbelastet med yngre pasienter. Med riktig behandling er sjansene deres for å overleve gode, men de kan fortsatt bli alvorlig syke. Nye data fra Norge viser også at mange lettere syke ungdommer mellom 16 og 30 år har symptomer som vedvarer seks måneder etter infeksjon, som er assosiert med nedsatt hjernefunksjon. De vanligste problemene er tretthet, nedsatt konsentrasjon og hukommelse, og redusert luktesans. Mange i denne aldersgruppen vil fortsatt ikke vaksineres til høsten. For ikke å snakke om barn som det fortsatt ikke finnes godkjent vaksine for.

På dette bakteppet virker det utrolig at titusenvis av mennesker vil kunne strømme til fotballstadioner igjen i uken som kommer. De to timene på stadion er det minste problemet. Tiden før og etter på t-bane, fly og puber gir viruset nok muligheter til å finne nye verter. Det mainstream pan-europeiske arrangementet, EM i fotball, plasserer de involverte landene i en epidemiologisk ugunstig startposisjon før slutten av sommeren.

Det vil være vanskelig å gjenfange viruset. Men det er ennå ikke for sent å bestemme seg for en laveffektstrategi. For dette formål må en ytterligere økning i antall tilfeller unngås raskere og smartere enn foreskrevet av den føderale nødbremsen. Virkningen har vært bevist i lang tid: masker, avstand, så lite kontakt som mulig, ventilering og filtrering av luft, vaksinering. Da er også barn som ikke har noe valg mellom vaksine og infeksjon beskyttet.

Related Videos

Leave a Comment