Home » COP26: Obama ankommer klimatoppmøtet i Glasgow

COP26: Obama ankommer klimatoppmøtet i Glasgow

by Liv Ullmann

Mens dignitærer samles i Glasgow, er det en betimelig påminnelse i et sørøstlig hjørne av Mexico om migrasjonspresset skapt av klimaendringer.

Frustrert over ubesvarte asylsøknader i Mexico, passerte rundt 4000 innvandrere, de fleste fra Mellom-Amerika, nylig en tung politisperre for å starte en strabasiøs reise på 3000 km til den amerikanske grensen.

Det er en rekke faktorer som presser dem nordover, selvfølgelig. Noen er politiske, andre er økonomiske eller relatert til voldskriminalitet i hjemlandene. Men mange er miljøvennlige.

Tusenvis av mennesker har flyktet fra landlige områder som er rammet av alvorlige værhendelser de siste årene, en situasjon som er forverret av klimaendringer. Faktisk, i samme måned som president Biden ble valgt, ødela to massive stormer Guatemala.

Resultatet er at hele samfunn forlater feltene sine på jakt etter en mer stabil inntekt i nord. Det er en reise full av farer.

Tidligere i år forlot 16 år gamle Anderson Antulio – utslitt etter å ha jobbet hardt på den ufruktbare jorda i det guatemalanske høylandet – familien sin for å reise til USA. Derimot, han var en del av en gruppe på 16 myrdede migranter nær grensen til Texas. Et dusin lokale politifolk, med mistenkte koblinger til voldelige karteller som kontrollerer migrasjonsruter mot nord, er siktet for drapene.

«Jeg visste at jeg ikke burde ha latt ham gå, men jeg kunne ikke engang binde ham til sengen,» sa faren hans, Marco Antonio fra deres fattige landsby. «Hver enkelt ung person har rett til et liv, har rett til å pakke sammen, prøve å gjøre drømmene sine til virkelighet.»

Andersons tragiske historie vil neppe dukke opp i noen av COP26-talene. Det vil heller ikke de fleste mellomamerikanske migranter som bærer babyene sine i armene mens de går eller sover på offentlige torg i delstaten Chiapas.

Men for aktivister kunne koblingen mellom disse turene og passivitet ved klimaendringer ikke vært klarere.

Related Videos

Leave a Comment