Home » «Cold Response»-manøvrer: NATO starter militærøvelse i Norge

«Cold Response»-manøvrer: NATO starter militærøvelse i Norge

by Roald Amundsen

Manøvrer av «kald respons».
NATO starter militærøvelse i Norge

30.000 soldater, 200 fly og 50 skip fra 27 nasjoner deltar i NATOs «Cold Response»-manøver i Norge. Den defensive militærøvelsen var planlagt lenge før krigen i Ukraina. Den russiske ambassaden i Oslo er imidlertid kritisk til utspillet.

På bakgrunn av den russiske angrepskrigen i Ukraina satte NATO i gang en lenge planlagt militærøvelse i Norge. Ifølge militæralliansen deltar rundt 30.000 soldater, 200 fly og 50 skip fra 27 nasjoner, inkludert Sverige og Finland, som ikke er med i den internasjonale organisasjonen, i «Cold Response»-manøveren. Det er en av NATOs største manøvrer siden den kalde krigen.

Forsvaret av Norge under vanskelige klimatiske forhold skal prøves ut i vannet, i luften og på land. – Dette er en defensiv øvelse, sa NATO-sjef og sjef for den norske operative kommandoen, general Yngve Odlo. «Det er ikke en militær operasjon med et offensivt mål». Ifølge Bundeswehr deltar krigsskipet «Berlin» for Tyskland med et mannskap på rundt 200 personer.

NATO avholder vanligvis «Cold Response»-øvelsen annethvert år. Manøveren, som varer til 1. april og foregår noen hundre kilometer fra den russiske grensen, ble derfor planlagt i god tid før den russiske invasjonen av Ukraina. Ifølge NATO ble Moskva informert i detalj og bedt om å sende observatører, men nektet. – Å styrke NATOs militære kapasiteter nær Russlands grenser gjør ingenting for å øke sikkerheten i regionen, sa den russiske ambassaden i Oslo forrige uke.

Som med tidligere utgaver av Cold Response deltar Sverige og Finland. De to skandinaviske landene hadde rykket nærmere NATO de siste årene. Krigen i Ukraina har gjenopplivet debatten om mulig tiltredelse i begge land.

Related Videos

Leave a Comment