Home » Brødrene samler inn og restaurerer falleferdige båter

Brødrene samler inn og restaurerer falleferdige båter

by Siv Jensen

Med en nyskrevet bok om Sveriges eldste bevarte fiskebåt håper Ravanis-brødrene å skape debatt om de fatale effektene av industrifiske. – I vårt arkivarbeid på båten fant vi unike dokumenter som viser hvordan de rike fiskebestandene i Kattegat ble ødelagt for 120 år siden, sier Mathias Ravanis.

Mathias og Martin Ravanis bygger og restaurerer klassiske trebåter i original stand. I 30 år har brødrene også reist til skånske fiskevær for å samle nedfallne båter, som de samler på sitt lille verft ved Nyhamnsläge i Skåne. Båtene måler seg igjen og med et sofistikert, men glemt yrke, så gjenskaper de båtene og bevarer dermed det de kaller en «kulturarv».

Når i fjor tok den gamle fiskebåten Wasa den var virkelig spesiell. Brødrene hadde nemlig reist mange ganger på båten i løpet av de fire tiårene den var i rutetrafikk mellom Torekov og den meteorologiske øya Halland, hvor de tilbrakte barndommens somre. Men historien om Wasa går lenger.

«Den ble bygget i 1905 og er Sveriges eldste bevarte fiskebåt. Det er også det eneste fiskefartøyet som er bygget for seiling, som fortsatt står igjen. I tillegg til å være unik, har den også en spennende historie som vi beskriver i boken. Båten sank blant annet i 1940 og to brødre omkom», forteller Mathias Ravanis som sammen med sin bror og søster Susanne Ravani dedikerte tusenvis av timer til arkivarbeid og intervjuer for å kartlegge båtens historie. til boken «Den siste Kvass Wasa», som nettopp er sluppet.

Foto:Emil Malmborg

Her kan du blant annet lese at Wasa ble bygget på et verft i Råå, sør for Helsingborg. Ved århundreskiftet var det Sveriges største fiskevær med 300 yrkesfiskere. Det som fikk bygda til å blomstre var at fiskerne i Råå på slutten av 1800-tallet oppdaget det ekstremt fiskerike vannet utenfor den danske øya Anholt i Kattegat. For å tilpasse seg forholdene her bygde de en ny type båt, «kvassar», som Wasa. Skroget var bredt for å tåle de store bølgene i Kattegat, kvasen hadde seil og i bunnen var en sump full av vann hvor fangsten kunne lagres.

– Wasa kunne laste seks tonn levende fisk på båten, som deretter ble solgt på torgene i Helsingborg og København. Det var en kjempegreie da, damene i selskapet stilte opp for å kjøpe fersk piggvar og rødspette. «

Men hva lønnsomt fiske stoppet brått på begynnelsen av 1900-tallet. Mathias Ravanis sier at jyske kjøpmenn har gått sammen og bygget dampfiskebåter med spinne- og bunntråler, alt for å maksimere fortjenesten. I tillegg til at de raskt fisket ut bestanden, ble bunnen ødelagt og forårsaket en økologisk kollaps.

– Vi fikk unike dokumenter hvor gamle Råå-fiskere var blitt intervjuet og kunne beskrive hendelsene. Dette har vært ukjent, men det er, så vidt jeg vet, det første eksemplet på industrifiske i Norden og dets katastrofale effekter. «

Rå fisk var redd for at historien skulle gjenta seg i Øresund. Sammen lyktes de å innføre forbud mot tråling i Øresund, 1907. Avtalen, undertegnet av Sverige og Danmark, er fortsatt gyldig.

Mathias Ravanis mener et viktig formål med den nye boken er å bruke historien som et hjelpemiddel for å starte debatten om fisket i Sverige i dag og hvordan det er regulert.

– Sist, men ikke minst, kan politikere og myndigheter lære mye av det som har skjedd rundt Anholt. De fortsetter å tillate bunntråling og pelagisk fiske i Østersjøen og andre svenske farvann. Samtidig fremmes det forslag om å forby innenlandsfiske og småskala yrkesfiske med garn som har eksistert siden steinalderen og aldri har ødelagt bestandene. Det er ekkelt. «

Foto:Emil Malmborg

boken har finansiert av donasjoner fra blant annet Salén Foundation, Stone Foundation og Clarence Dybeck Foundation for Maritime Education. Inntektene skal i sin helhet gå til oppussingen av Wasa, som nå ligger under en presenning ved brødrenes verft. Etter en kjapp båttur er det umulig å bli overrasket når Mathias Ravanis forteller at over 90 prosent av alle tredetaljer må skiftes ut. Det er åpenbart at prosjektet er stort og også kostbart. Det planlegges en stiftelse av tidligere Torekov-beboere som ønsker å være med å finansiere oppussingen av deres en gang kjente og høyt ansette turistbåt.

Selvfølgelig vil en oppussing koste og vil også ta tid. Men en dag skal Wasa seile igjen, det er alt. Hvis denne båten forsvinner, vil det ikke lenger finnes en slik båt for omverdenen. Det ville vært en stor tragedie!»


Related Videos

Leave a Comment