Home » Brexit tar hevn: Briter og nordmenn slåss om sild

Brexit tar hevn: Briter og nordmenn slåss om sild

by Russell Crowe

Brexit tar hevn
Briter og nordmenn slåss om sild

Makrell og sild migrerer til britiske farvann om høsten. Norske fiskere prøver nå å fange så mye som mulig på forhånd. For fra Brexit kan de ikke lenger gå til den britiske kysten. Britisk fiskeripolitikk blir mer og mer en boomerang.

Brexit vil ifølge en rapport føre til et silde- og makrellrush mellom Norge og Storbritannia. Bakgrunnen er derfor mislykkede samtaler mellom London og Oslo om tilgang til det andre landets kystvann til våren.

De to fiskeartene migrerer til britiske farvann i september. Derfor forsøkte norske fiskere å fange så mye som mulig i august, selv om fisken egentlig var for ung, meldte NRK. Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen beklaget utviklingen. Det var «en indirekte konsekvens» av Storbritannias uttreden av EU, meldte NRK.

Med Brexit gikk også Storbritannia ut av EUs felles fiskeripolitikk. London-regjeringen har sagt at de ønsker å gjenopplive den lokale fiskeindustrien og gjøre det vanskeligere for europeiske fiskere å få tilgang til britisk farvann.

Men for britiske fiskere viser dette seg å være mer og mer en boomerang. Et problem er at mesteparten av fisken som fanges utenfor Storbritannias kyst ikke er på Storbritannias meny, men eksporteres til EU, noe som vanskeliggjøres av handelshindringer. Samtidig har London ved utgangen av EU også forlatt fellesavtaler om tilgang til farvannene i Norge og andre land hvor det fanges et stort antall av artene som brukes til fish and chips som torsk og hyse.

Related Videos

Leave a Comment