Home » Bolsonaro står overfor rettssak for høye dødsrater

Bolsonaro står overfor rettssak for høye dødsrater

by Russell Crowe

En rapport på 1200 sider anbefaler å straffeforfølge Jair Bolsonaro. Årsaken er håndteringen av korona-pandemien, som ifølge rapporten, skrevet av senator Renan Calheiros, har resultert i at Brasils dødstall er det nest høyeste i verden i faktisk antall.

Etterforskningsgruppen har ikke påtalemyndighet, men innholdet kan få alvorlige politiske konsekvenser ettersom rapporten vil bli sendt til flere rettslige instanser.

Stem i senatet

Ifølge analytikere er det uklart om anbefalingene vil føre til presidentens formelle tiltale, ettersom Bolsonaro har nok støtte i kongressen til å unngå en rettssak.

Senatorene skal tirsdag stemme om etterforskningen skal godkjennes eller ikke. Hvis det blir godkjent, vil det bli overlevert til aktor Augusto Aras, som deretter kan bestemme seg for å stille Jair Bolsonaro for retten, melder AP.

Aktor må blant annet ta stilling til om det er tilstrekkelig bevis for å klage. Dersom det ikke blir påtale, kan Høyesterett sette i gang etterforskning, men for at det skal bli en realitet må to tredjedeler av underhuset stemme for avgjørelsen.

Bolsonaro: Etterforskningen er politisk

Ifølge rapporten forventes presidenten å bli tiltalt for flere hoder, inkludert kvakksalveri og oppfordring til kriminalitet. Draps- og folkemordspunktene ble også inkludert i et utkast, men ble fjernet etter at flere medlemmer av Senatets panel protesterte.

Bolsonaro mener ikke han har handlet feil og argumenterer for at etterforskningen er politisk motivert med sikte på å sabotere den.

Kritikere av presidenten anklager ham for å bagatellisere alvorlighetsgraden av koronapandemien. Blant annet godtok den ikke internasjonale retningslinjer for munnbeskyttelse og restriksjoner for å bremse spredningen av viruset. I stedet utførte han behandlinger uten vitenskapelig støtte og forsinket innkjøp av vaksiner.

Related Videos

Leave a Comment