Home » Blir hun den første kvinnen som blir NATOs generalsekretær?

Blir hun den første kvinnen som blir NATOs generalsekretær?

by Russell Crowe

Hvem har stillingen i spissen for NATO? Siden besøket til USAs president Biden ble kjent, har den danske statsministeren blitt ansett som en av de beste kandidatene.

Dansk statsminister Mette Frederiksens besøk i Det hvite hus mandag vekker rykter. «Vil USAs president Joe Biden krone Frederiksen som NATOs generalsekretær? er ikke bare et spørsmål i dansk presse. Sittende Jens Stoltenberg ønsker å gå av etter godt ni år i spissen for alliansen, og militæralliansen har vurdert en kvinne til jobben en stund.

Siden Biden-datoen ble kjent, har Frederiksen blitt handlet som en av toppkandidatene. Hun er 45, sosialdemokrat og har styrt Danmark i rundt fire år. Dette anses som en lovende profil.

Jens Stoltenberg (filbilde): Den nåværende NATO-generalsekretæren ønsket faktisk å forlate stillingen i fjor. (Kilde: Hanna Johre/imago images)

Hovedkvarteret i Brussel var spesielt oppmerksomme på at den danske regjeringen kort før statsministerens reise til USA hadde varslet at de ville tredoble forsvarsutgiftene. København ønsker å bruke mer enn 140 milliarder danske kroner (19 milliarder euro) i løpet av de neste ti årene. Danmark ville dermed også oppfylle alliansens krav om å bruke 2 % av bruttonasjonalproduktet til forsvar. Ytterligere militærhjelp til Ukraina må også kanaliseres.

Ville være den første kvinnen med makten

Frederiksen ville være den første kvinnen til å lede NATO, som fyller 75 år i 2024. Hvis Biden gir sitt opprop, kan Frederiksen offisielt bli kronet på det neste NATO-toppmøtet i Litauen 11.-12. juli.

For dette måtte imidlertid europeerne i alliansen bli enige om dansken. I henhold til NATOs uskrevne regler har de rett til kontoret slik USA tradisjonelt gir den øverstkommanderende. Siden i fjor sommer har det vært firestjerners general Christopher Cavoli.

Det er imidlertid mange på karusellen av kandidater: Den nederlandske statsministeren Mark Rutte og spanjolen Pedro Sánchez ville ha store ambisjoner, og den estiske statsministeren Kaja Kallas er også sitert ved mange anledninger. Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace ser ut til å være ute av konkurransen. Ifølge NATO-land som også er med i EU, skal landet hans ikke belønnes for Brexit.

Har Ursula von der Leyen også ambisjoner?

Navnet på en tysker vedvarer også: Ursula von der Leyen. Men den tidligere forsvarsministeren kan ha det bedre å fortsette som leder av den mektige EU-kommisjonen, ifølge en innsider.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (filbilde): En nær kilde tror hun sannsynligvis er mer interessert i å forbli president i EU-kommisjonen. (Kilde: Andrew Harnik/AP/dpa/dpa-images)

NATOs generalsekretær fikk høy synlighet etter den russiske angrepskrigen i Ukraina. Men han – eller hun – er fremfor alt talsperson for medlemslandene. I motstridende saker blir han også tilkalt som mekler, som Stoltenberg i medlemsstriden mellom Sverige og Tyrkia.

Foruten kjønn spiller også regionale hensyn en rolle. Østeuropeere har fått mye selvtillit som følge av krigen i Ukraina. Du har aldri vært representert blant de 13 generalsekretærene siden opprettelsen av NATO i 1949. At dansken Anders Fogh Rasmussen hadde stillingen til 2014, taler ifølge deres rekker mot Frederiksen.

Kanskje løpet vil gå veldig annerledes, sier diplomater. De utelukker ikke at Stoltenberg blir bedt om et ekstra år. Fra starten av krigen i Ukraina knelte han ned våren 2022 og ga opp den prestisjetunge stillingen som sjef for sentralbanken i hjemlandet Norge til fordel for NATO.

Related Videos

Leave a Comment