Home » Bidens valg som utsending til Hellas kritisert av tidligere diplomater

Bidens valg som utsending til Hellas kritisert av tidligere diplomater

by Russell Crowe

Politiet sikrer inngangen til den amerikanske ambassaden i Athen, Hellas, 5. oktober 2019. REUTERS / Alkis Konstantinidis

11. oktober (Reuters) – Tidligere amerikanske diplomater kritiserte valget av hotellutvikler George Tsunis som USAs ambassadør i Hellas, og sa at hans manglende forberedelse da han ble utnevnt til USAs ambassadør i Norge i 2014 viste at han var uegnet til å representere USA i utlandet. .

USAs praksis med å utnevne politiske givere med liten eller ingen diplomatisk erfaring som ambassadører har blitt sett ned på av utenlandske tjenestemenn i flere tiår, og tidligere amerikanske diplomater har sagt at Tsunis» uvitenhet om Norge da han vitnet for en senatskomité i 2014 foreslo at han gjorde det. ikke fortjener en ny sjanse.

En tjenestemann i Biden-administrasjonen sa at Tsunis var godt kvalifisert til å lede ambassaden i Hellas, og fremhevet hans flytende gresk og engasjement i gresk-amerikanske organisasjoner.

Tsunis, som har donert til mange demokrater, men også gir til republikanere, trakk seg fra hensynet til Norge etter å ha blitt kritisert av amerikanske nordmenn og latterliggjort på CNNs «Anderson Cooper 360» og på «The Daily Show with Jon Stewart».

«Noen har kalt bekreftelseshøringene hans i 2014 for de pinligste i amerikansk historie,» sa Chas Freeman, pensjonert karrierediplomat, tidligere ambassadør i Saudi-Arabia, sjeftolk i USA under besøket i USA. Richard Nixon i Kina i 1972 og forfatter av Encyclopedia Britannica-artikkelen. om diplomati.

I 2014 kalte Tsunis Norge for en president når det ikke har en og antydet at hans Fremskrittsparti var blant «utkanten» som «brente hatet» og hadde blitt kritisert av regjeringen.Norsk da han var med i regjeringskoalisjonen.

Tsunis, en amerikaner av gresk avstamning, grunnla Chartwell Hotels LLC og leder Battery Park City Authority, som administrerer en planlagt utbygging på 92 mål på vestlige Manhattan.

«Han er flytende i gresk og sitter i styrene for flere hellenske organisasjoner. Det er ingen tvil om at han passer veldig godt,» sa administrasjonsfunksjonær Biden på betingelse av anonymitet, og la til at gresk var tsuniernes førstespråk.

Tjenestemannen sa også at presidenten og tsuniene har kjent hverandre i to tiår, møttes første gang da Biden ledet Senatets utenrikskomité, og hadde lange samtaler om USAs forhold til regionen.

Nådd på telefon sa Tsunis at han var «beæret og ydmyket» over å bli navngitt.

Bob Sherman, en politisk oppnevnt person som fungerte som ambassadør i Portugal i Obama-administrasjonen og ble kjent med Tsunis da de deltok på opplæring av utenriksdepartementet for ambassadekandidater, roste fra ham.

«Han har et førsteklasses sinn. Han har enorme analytiske ferdigheter og han har et diplomatisk temperament,» sa Sherman.

På spørsmål om Tsunis» høring i 2014, svarte Sherman: «Han hadde en dårlig dag og han hadde en dårlig dag på en veldig offentlig scene. Men det handler ikke om Norge. Det handler om noe som er dypt forankret i ham, som han kjenner innvendig og ut, og det er landet Hellas, USAs forhold til Hellas.»

Hvis det blir bekreftet, vil Tsunis være den første ikke-profesjonelle utnevnte ambassadøren til Hellas på nesten 30 år. Syv av de siste åtte ambassadørene var utenrikstjenestemenn i karrieren, mens én var offentlig tjenestemann.

– Bortsett fra hans greske arv, er det ingen grunn til å tro at han er mer kvalifisert til å representere USA i Athen enn han var i Oslo, sa Freeman til Reuters og sa at gresk politikk påvirker Tyrkia, EU, Balkan. det østlige Middelhavet og Israel, og blant andre saker.

«Ambassaden vår i Athen bør ikke behandles som en piknik å kjøpe i bytte mot kampanjebidrag eller som en treningsplass for nybegynnere diplomater, enn si inkompetente amatører,» la han til.

Richard Boucher, en pensjonert karrierediplomat som fungerte som USAs assisterende utenriksminister, ambassadør på Kypros, generalkonsul i Hong Kong og senior talsperson for utenriksdepartementet, fokuserte på mangelen på beredskap til Tsunis i 2014.

«Problemet er ikke karriere kontra politikk. Det er kompetent versus ikke kompetent,» sa Boucher til Reuters.

«Å ikke gjøre leksene dine er utilgivelig og respektløst for det amerikanske senatet. Å representere USA er for viktig for trening på jobben,» la han til.

Den tidligere amerikanske senatoren Al Franken fra Minnesota, som motsatte seg Tsunis» valg om å lede den amerikanske ambassaden i Oslo etter et ramaskrik fra amerikanske nordmenn, var sardonisk da han ble spurt om hans siste nominasjon.

«Vel, jeg antar at han vet mer om Hellas enn han vet om Norge,» sa han.

Arshad Mohammed rapporterer; Ytterligere rapportering av Gabriella Borter, Jonathan Landay og Simon Lewis i Washington og Andrea Shalal i Wilmington; Redigering av Mary Milliken og Dan Grebler

Våre standarder: Thomson Reuters tillitsprinsipper.

Related Videos

Leave a Comment