Home » Biden velger George Tsunis som ny amerikansk ambassadør i Hellas

Biden velger George Tsunis som ny amerikansk ambassadør i Hellas

by Russell Crowe
George Tsunis, en gresk-amerikansk hotellsjef og personlig venn av president Joe Biden, ble fredag ​​ettermiddag utnevnt til den neste ambassadøren i Hellas. Kreditt: George Tsunis

George Tsunis er president Bidens førstevalg som ny ambassadør i Hellas siden fredag ​​ettermiddag. Tsunis er en personlig venn av presidenten i USA.

En gang foreslått av tidligere president Obama for å være ambassadør i Norge, ville forretningsmannen, hvis familie er fra Nafpaktos, være et personlig valg av den mektige Philhellene demokratiske senatoren Bob Menendez fra New Jersey.

Utnevnelsen hans forventes å bli godkjent i november, ifølge rapporter.

Tsunis er sønn av første generasjons greske immigranter, James og Eleni Tsunis. Han tok en BA fra New York University i 1989 og en JD fra St. John’s University Law School i 1992.

Som praktiserende advokat var Tsunis partner i advokatfirmaet Rivkin Radler LLP. Han giftet seg med Olga J. Antzoulis i november 2004. De bor i Lloyd Harbor, Long Island, med sine tre barn. Han har to søstre.

Hans første utnevnelse som ambassadør traff steinene etter at han nikk til stillingen i Norge kollapset. Etter å ha blitt utnevnt til ambassadør i Norge 10. september 2013, tok nominasjonsprosessen flere måneder.

Utnevnelsen hans var en del av en etterslep av ambassadørkandidater over hele verden da Obama kjempet mot kongressen om flere av postene hans. Norge, et viktig medlem av NATO-alliansen, hadde aldri vært så lenge uten en amerikansk ambassadør.

Tsunis» nominasjonshøring utløste en del kontroverser, både i Norge og i USA, på grunn av hans tilståelse om aldri å ha vært i Norge og hans tilsynelatende uvitenhet om aktuelle norske politiske spørsmål. Han imponerte ikke under bekreftelseshøringene og senator John McCain tok et oppgjør med nominasjonen hans.

Ifølge enkelte kilder ba den amerikanske ambassaden til og med om unnskyldning for noen uttalelser som var kommet til den norske regjeringen og andre involverte parter i Norge.

I uttalelser til pressen i desember 2014 sa Tsunis at han ikke lenger søker å bli utnevnt til ambassadør for den skandinaviske nasjonen.

Tsunis, en hotellsjef, er en av det demokratiske partiets viktigste givere. Hvis den blir godkjent, vil Tsunis ha enorme sko å fylle, ettersom nåværende ambassadør Geoffrey Pyatt har kastet seg helhjertet inn i den stillingen, og blitt en heiagjeng for greske anliggender og for bindingsbygging mellom USA og Hellas.

Den greske utenriksministeren Nikos Dendias kommer til Washington 14. oktober for å signere en fornyelse av avtalen om gjensidig forsvarssamarbeid som vil styrke den allerede betydelige amerikanske marinens tilstedeværelse i Souda Bay.

Tsunis, som ble født i Queens, snakket bare gresk til han begynte i barnehagen.

Han har fungert som visepresident for Hellenic American Leadership Council (HALC) tidligere.

Dette er en utviklingshistorie

Related Videos

Leave a Comment