Home » Biden til paven – forsoningsintervju med Macron | Nyheter fra hele verden

Biden til paven – forsoningsintervju med Macron | Nyheter fra hele verden

by Russell Crowe

Roma – Pave Frans tok imot USAs president Joe Biden i Vatikanet for en uvanlig lang privat audiens. Etter møtet, som varte i rundt halvannen time, var det politiske samtaler i en utvidet krets, blant annet med USAs utenriksminister Antony Blinken, som annonsert av Det hvite hus.

Biden takket paven for hans engasjement for de fattige og berørt av konflikten. Han berømmet også pavens forpliktelse til å bekjempe klimaendringer og takle pandemien, sa Det hvite hus. Den trofaste kirkegjengeren Biden er bare den andre katolske presidenten i USAs historie.

Bildegalleri: Biden med paven – forsoningsintervju med Macron

Brudeparet Biden i Roma - © Foto: Evan Vucci / AP / dpa

78-åringen ble møtt av Vatikanets dignitærer foran det apostoliske palasset i starten av en flerdagers tur til Europa. Bidens møte med paven bak lukkede dører var opprinnelig planlagt til mindre enn en time. Etter samtalen møtte Biden også nummer to i Vatikanet, kardinal utenriksminister Pietro Parolin. Vatikanet sa at de «hjertelige samtalene» også diskuterte flyktninger, hjelp til migranter og beskyttelse av menneskerettigheter.

Det kontroversielle spørsmålet om den amerikanske regjeringens støtte til retten til abort ble ikke tatt opp direkte i møter med Francis, ifølge Biden. «Vi snakket bare om det faktum at han er glad for at jeg er en god katolikk,» sa Biden, ifølge journalister som reiste med ham. Paven oppfordret ham også til å fortsette å motta nattverd under messer. I år har individuelle amerikanske biskoper bedt om at Biden skal utestenges fra nadverden for hans støtte til aborter. Bispekonferansen i USA følte seg tvunget til å avklare i juni at denne beslutningen ikke var tatt.

Paven hadde allerede i september advart om at biskoper skulle være pastorer og ikke politikere. Samtidig etterlot han ingen tvil om Kirkens standpunkt: Abort er «drap», sa han. «Hvis du tar abort, dreper du, for å si det rett ut.»

Abort har vært politisk kontroversielt i USA i flere tiår. Reglene for om og når aborter er lovlige varierer lokalt. Mer konservative stater har en tendens til å ha mer restriktive aborter. Nylig har en ekstremt restriktiv abortlov i Texas skapt oppsikt. Bidens regjering ønsker nå å slå den ned ved hjelp av Høyesterett.

Biden regnes som en hengiven katolikk. Den første dagen av hans periode var det familiebilder og et bilde med pave Frans på kontoret hans. Den første katolske presidenten i USA var John F. Kennedy (1961-1963).

Fredag ​​ettermiddag hadde Biden samtaler i Roma med republikkens president Sergio Mattarella og statsminister Mario Draghi. Deretter skulle han møte Frankrikes president Emmanuel Macron. Samtalen i Vatikanets franske ambassade skulle ha handlet om å løse striden om en ny amerikansk sikkerhetsallianse i Sør-Stillehavet, som kostet Frankrike en undersjøisk avtale på flere milliarder dollar med Australia. Inngåelsen av pakten uten konsultasjon hadde vakt sinte reaksjoner i Frankrike og reist tvil om påliteligheten til det transatlantiske partnerskapet.

Etter G20-toppmøtet for store økonomiske nasjoner i Roma i helgen, ønsker Biden å delta på den globale klimakonferansen i Glasgow, Skottland, mandag.

© dpa-infocom, dpa: 211029-99-779812 / 8

Related Videos

Leave a Comment