Home » Bensinpriser i Europa: som slo hardt til med 8,05 euro per liter

Bensinpriser i Europa: som slo hardt til med 8,05 euro per liter

by Siv Jensen

Tysklands problem er ikke drivstoffkostnaden: 8,05 euro per liter: hvem knuser virkelig bensinprisene i Europa

Bensinprisene i Tyskland har vært høyere enn noen gang i flere uker. Men bare i Tyskland? Nei. Vår vurdering viser at folk i 16 land fortsatt må betale mye høyere priser for drivstoff, selv om det ikke ser ut som det ved første øyekast.

For lenker på denne siden kan FOCUS Online motta provisjon fra forhandleren, for eksempel for con merket. Mer informasjon

En liter premiumbensin kostet i gjennomsnitt € 2,26 i Tyskland forrige uke. Dette er nær rekorden tidlig i mars og er fortsatt på et nivå vi aldri har hatt før. Stigende oljepriser og CO2-avgiften har presset prisen høyere, men spesielt oljeselskapene, som utnytter krigen i Ukraina og bekymringene for russisk olje, til å øke marginene sine betydelig.

Tyskland er oppdatert I følge Automobile Club of Germany (Avd) den tredje høyeste drivstoffprisen i Europa. Bare i Nederland (€ 2,34) og Norge (€ 2,30) har literen kostet i det siste. I tillegg til de 27 EU-landene ble også Storbritannia, Norge og Sveits evaluert.

Det billigste drivstoffet finnes derfor i Ungarn, hvor en liter premiumbensin nylig koster i gjennomsnitt 1,28 €. Litt lenger på Malta med € 1,34 og Kypros med € 1,41. Gjennomsnittsprisen i alle 30 land er 1,86 euro per liter, nøyaktig 40 øre under den tyske prisen.

En slik absolutt betraktning sier imidlertid lite om hvor akseptabel en pris er. Tross alt er mange produkter dyrere i Tyskland enn i andre deler av verden, fordi lønningene og derfor produksjonskostnadene og kjøpekraften er høyere her. En berlinsk currywurst er mye dyrere enn en tallerken full av gatemat i Sørøst-Asia, nettopp av denne grunn.

FOKUS PENGER – Den store sjekken: alt om våre leseres favoritttitler

FOCUS-MONEY analyserer handlingene du ønsket. Gjennomsiktig. detaljert. Med korte ord.

Bulgareren må jobbe 43 minutter for en liter bensin

Dette er grunnen til at det også er fornuftig å relatere bensinprisen til lønn eller spørre det motsatte: hvor lenge må en innbygger i et land jobbe for å ha råd til en liter premium bensin?

I Tyskland, med en gjennomsnittlig netto årslønn på € 17 839, er det rundt 12 minutter. Dette setter oss litt under gjennomsnittet av de 30 landene som ble undersøkt. Den typiske europeeren må jobbe 18 minutter for å ha råd til en liter i landet sitt.

De fattigste landene i Øst-Europa er hardest rammet. En gjennomsnittlig bulgarer må jobbe 43 minutter for en liter premiumbensin, i Romania er det 35 minutter og i Latvia 32 minutter. På den annen side er det noen av de rikeste landene på kontinentet. I Sveits er nettofortjenesten betydelig høyere enn i Tyskland, og literprisen er også litt lavere, så 5 minutters arbeid er nok her. Det er 6 minutter i Luxembourg, 8 minutter i Irland og 9 minutter i Storbritannia.

Disse landene lider mest av bensinprisene

Fra dette kan man trekke en annen interessant statistikk: hvor mye ville en liter premium bensin kostet i Tyskland hvis vi måtte jobbe med den hele tiden til folk i andre land? Eller for å si det på en annen måte: hvordan føles bensinprisen i andre land?

La oss starte med de fine tallene denne gangen. Hvis bensin var i forhold til nettoinntekt i Tyskland like dyrt som i sveitsisk, ville vi bare betale 98 cent per liter. Til Luxembourgere Til 1,14 euro per liter vil det være omtrent halvparten av hva det er for øyeblikket i Tyskland. Totalt 13 land tilbyr et billigere forhold mellom bensinpris og inntekt enn Tyskland, inkludert våre naboer Østerrike, Frankrike, Danmark, Belgia og Holland.

På den annen side lider folk i 16 land mye mer av drivstoffprisene enn i Tyskland. Skyt fuglen Bulgaria Gate. Hvis vi her i landet skulle jobbe for en liter premium bensin like mye som gjennomsnittsbulgareren, ville prisen ved pumpen vært 8,05 euro. Sammenlignet med Romania det ville være djevelske 6,66 euro, med Latvia 6,09 euro.

Sikre de beste brenselcelleaksjene nå (reklame)

Høye drivstoffpriser ville ikke vært noe problem hvis …

Dette viser at problemet med dagens drivstoffpriser ikke er drivstoffprisene. Land med lignende priser som de Nederland og Norge noen ganger har de bedre råd, mens folk i land med mye lavere priser lider mye mer. Den avgjørende faktoren for tolerabiliteten av prisen på bensin er ikke prisen i seg selv, men inntekten til folket i et land – og Tyskland er bare 11. av 30 europeiske land.

Den andre muligheten for å bli mindre påvirket av høye priser vil være gode alternativer, som et godt utbygd kollektiv- og jernbanesystem. I Tyskland er dette tilfellet, i hvert fall i urbane områder og for langdistansereiser, noe som i det minste setter oss i en bedre posisjon enn mange østeuropeiske land. På landsbygda er situasjonen imidlertid en helt annen: her, selv i Tyskland, er det ikke mulig uten bil.

Følg forfatteren på Facebook

Følg forfatteren på Twitter

Polar Vortex sa farvel: men vi har fortsatt 4 kalde skudd foran oss

Du kan også være interessert i:

csa