Home » Bedrifter mottar millioner av miljøpriser: de selger elbiler til Norge

Bedrifter mottar millioner av miljøpriser: de selger elbiler til Norge

by Russell Crowe

SVT Plus forbrukerredaksjon anmeldt eksporten av elbiler som har fått statsstøtte for å rulle på svenske veier, men som i mange tilfeller i stedet havner i Norge.

Når redaksjonen ser nærmere på, viser det seg at enkelte selskaper har mottatt supergrønnbilpriser for biler som ble eksportert like etter kjøpet. Én av fem elbiler som ble eksportert i år forlot landet i løpet av seks måneder, viser redaksjonens anmeldelse.

Eksportert allerede innen to uker

Et selskap som eksporterte flere biler kort tid etter å ha betalt supergrønnbilpremien er Rentandgo Kungsbacka AB. De mottok totalt 1,4 millioner SEK i 2018 for 35 elbiler eksportert etter gjennomsnittlig 38 dager. De som var kortest i Sverige ble eksportert etter 13 dager.

– Grunnen til at vi solgte disse bilene i Norge var fordi vi plutselig hadde et parti med biler som ble bestilt leies gjennom Rentandgo AB, men leiebilavtalen falt fra hverandre og vi satt igjen med biler vi ikke trengte, forteller Christian Skaar. Rentandgo.

– Da var det ikke noe annet alternativ enn å selge dem. I dette tilfellet i Norge, da de kunne kjøpe alle bilene på en gang.

Bedrifter mottok millioner

Laxdalen Transport i Karlstad er et annet selskap som eksporterte biler kort tid etter å ha mottatt penger fra supergrønnbilprisen. De mottok 1,4 millioner SEK i 2018 for biler som i gjennomsnitt hadde 123 dager i Sverige.

Plussredaksjonen tok kontakt med Peter Höglund fra Laxdalen, som svarte at han ikke ønsket å la seg intervjue.

Miljøminister: «Ingen system er vanntett»

I tillegg viser anmeldelsen også at nesten hver tiende elbil som selges i Sverige er eksportert og at det er betalt i overkant av 60 millioner supergrønnbilpremier for disse bilene.

Miljøminister Karolina Skog (MP) innrømmer at det er et problem, men han mener blant annet det nye systemet (bonus malus *) for belønning av elbiler som gjelder fra 1. juli 2018 vil rette opp denne «lekkasjen».

– Da vi designet bonus malus-systemet jobbet vi for å redusere risikoen for lekkasjer, men så vidt jeg vet finnes det ikke noe som heter et helt vanntett system, sier Karolina Skog.

Se del 1 av «Missing Electric Cars» Plus-anmeldelsen – nå i SVT Play

Related Videos

Leave a Comment