Home » Anmeldelse: Norske «Furia» er en spionthriller i høyt tempo.

Anmeldelse: Norske «Furia» er en spionthriller i høyt tempo.

by Russell Crowe

Viaplays nye norsk-tyske spionthriller landet søndag 26. september, samme dag som Europas største land, Tyskland, gikk til valgurnene. Uten å si for mye; den nesten skumle timingen kunne ikke vært bedre. Men før vi ankommer Tyskland og Berlin starter vi med vakre Romsdalen, på Nordvestlandet. Her er den traumatiserte spesialpolitimannen Asgeir (På Sverre Hagen) under en ny identitet med datteren. De tidligere oppgavene krevde at han hele tiden skulle se seg over skulderen.

«Her blir vi», lover han modig til lille Michelle som ser raffinert på ham mens hun traver til den nye skolen sin. Men selvfølgelig vil det ikke være mye tid til å nyte skolens bekvemmeligheter, roen i en liten by og forfriskende fjellturer. Den sterke mannen i nabolaget og familien, hjertet i landsbyens økonomi avhengig av turisme, viser seg å skjule mørke hemmeligheter. Når Asgeir må undersøke drapet på en merkelig gutt, befinner han seg på en kollisjonskurs med PSTs undercover og undercover agent Ragna (Ine Marie Wilmann), norske Säpo.

The Introduction to Beautiful Norway er egentlig mest en lang introduksjon til det som raskt blir til en sterkt EU-fokusert internasjonal politisk thriller, men er samtidig en påminnelse om hvor sterke nordmenn har blitt til å lage serier. De siste årene, ikke mindre. hva gjelder bredden.

Skaperen av «Furia» Gjermund Stenberg Eriksen, som tidligere har regissert blant annet konspirasjonsthrilleren «Mammon», spiller inn en aktuell politisk skurketriller på høyt internasjonalt nivå. Nei, dette er ikke en norsk «falsk identitet», slik noen har hevdet. Det er en litt urettferdig sammenligning med et vidtrekkende mesterverk i sjangeren. Men uansett står «Furia» støtt på egne bein og går raskt over i et pesende drama i skyggen av Utøya med ingredienser av det meste som skremmer nyhetsstrømmen – mens serien vrir og kaprer etablerte perspektiver.

Det er terrortrusler, russiske påvirkningsoperasjoner og lyssky avtaler finansiert av den russiske mafiaen, samtidsterror delt med høyreekstreme bloggere som oppfordrer til hatforbrytelser og oppfordrer til utryddelser for å «rydde opp» i verden.Europa. Det hele høres kanskje ikke helt troverdig ut, men den overordnede fortellingen om hvordan høyrepopulisme truer demokratiet er godt rammet inn.

Pål Sverre Hagen spiller politimannen Asgeir i «Furia».

Foto: Viaplay

«Furia» er stramt og meget effektivt fortalt med et voldsomt driv men uten å føle seg stresset. Dialogene er sparsomme og presise. Hovedpersonene har god tid til å introdusere seg selv slik at du enkelt kan få kontakt med dem, en forutsetning for at jeg i det minste blir.

Alle som så «Exit» erkjenner Ine Marie Wilmann og Pål Sverre Hagen som begge hadde nøkkelroller i den kontroversielle og dekadente serien fra den norske finansverdens mørke hjerte. Wilmans nødstedte agent Ragna har en veldig sterk tilstedeværelse, en kul karakter, og er den som bærer serien. Hun minner noe om Carrie Mathison i «Homeland» (minus psykisk lidelse), en samvittighetsfull person som hele tiden prøver å veie den menneskelige skaden hun påfører mot de samfunnsmessige gevinstene som kan oppnås. Ragna matches godt av Hagens, den i utgangspunktet rolige, men hardt pressede alenepappaen, som igjen mest prøver å balansere arbeid med omsorg for datteren. En rolletolkning som sier mye med svært små og presise virkemidler.

De lager en strålende duo, selv om de i praksis har få scener mot hverandre. Tyske skuespillere er også godt utvalgt, hovedsakelig Nina Kunzendorf hvis karakter Kathi kjemper mot mennene i den politiske eliten i den tyske staten. «Furia» skaper en gispende spenning som blir nesten uutholdelig på slutten, som et sprintløp. Det vil ikke være lett å matche dette med en andre sesong, men det vil være svært etterlengtet.

Les flere av Helena Lindblads tekster her.

Related Videos

Leave a Comment