Home » Anklagene til moderatene før valgåret – DN.SE

Anklagene til moderatene før valgåret – DN.SE

by Russell Crowe

Først tapte Angela Merkels kristendemokrater valget til Forbundsdagen i Tyskland. Da ble den europeiske høyresidens fiksestjerne, Østerrikes kansler Sebastian Kurz, tvunget til å gå av, anklaget for korrupsjon og hånet. Og etter maktskiftet i Norge forrige uke, styres de fem nordiske landene av røde regjeringer.

Du trenger ikke lete lenge for å se hvor mange liberalkonservative partier i Europa som kjemper for tiden. Men i Sverige presser Moderaterna, som nå møtes til møte, frem for et maktskifte.

– Moderaterna har et mye bedre utgangspunkt, mener Benjamin Dousa, administrerende direktør i den borgerlige tenketanken Timbro og tidligere president i Forbundet Unge Moderater.

– Det tok lang tid å utvikle reformer, det er en undertrykt politisk vilje, ikke bare til makt men til et politisk initiativ.

Med et øyeblikk skifte av statsminister og usikker budsjettavstemning, er den svenske politiske situasjonen uvanlig kaotisk. Januaravtalen falt og det er veldig jevnt mellom regjeringsalternativene. Er det noe å lære av søsterpartier i nabolandene?

Moderaternas partisekretær Gunnar Strömmer sier Sverige er uenig på ett viktig punkt.

Sekretæren i det moderate partiet Gunnar Strömmer.

Foto: Mickan Palmqvist

– Den tyske og norske valgbevegelsen handlet ikke om et tydelig og brennende samfunnsproblem. Men før det svenske valget er det spørsmål som er formative for den offentlige debatten. Alvorlig kriminalitet gjør at Sverige skiller seg ut fra disse landene, hvor vi er på toppen av Europa, sa han.

Ulrica Schenström, administrerende direktør i den liberale tenketanken Fores og tidligere moderat statssekretær, trekker nok en lærdom fra valgkampen i Tyskland.

– De konservative undervurderte klimasaken og kom for sent til dette ballet. Grønne saker må også stå høyt på dagsorden i Sverige. Frp. Høyre må spørre seg hvordan systemene kan håndtere en 1,5 graders oppvarming.

– Jeg tror det er viktig for M å være langsiktig i utviklingen av reformen, og ikke bare prøve å lappe på og løse problemene som vi har nå.

Benjamin Dousa peker på en annen sak som den viktigste i det kommende valgåret.

– Ekskludering, og alle dens dimensjoner: kriminalitet, integrering, skole og millionen mennesker som ikke er tilstrekkelig alene. Dette er Sverige som velferdsstat. Vi trenger flere som jobber.

For første gang M går til valg med døren på gløtt for Sverigedemokraterna. Det har blitt tydelig at partiet har forlatt SD i varmen, spesielt i sammenheng med partiledernes debatt forrige helg.

– En lærdom vi lærte under turen med Nye Moderaterna var ikke å forholde oss til andre men fremfor alt å fokusere på store samfunnsspørsmål og hvordan vi gir relevante svar på dem. Da handlet det om å gi slipp på den tidligere fikseringen på Socialdemokraterna, nå handler det om at Sverigedemokraternas eksistens ikke begrenser oss, sier Gunnar Strömmer.

Ulrica Schenström avviser ideen om å jobbe med SD.

– Det viktigste du kan lære av Angela Merkel er at det er mulig å styre uten støtte fra venstre eller høyre, sa hun.

Merkel har i 12 av de siste 16 årene ledet en såkalt storkoalisjon som består av CDU-kristendemokratene og SPD-sosialdemokratene.

Benjamin Dousa tok på sin side lærdom av motparten til moderate i Danmark, Venstre, som styrte mellom 2015-2019 med støtte fra det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti.

– Det er store risikoer med for ensidig fokus på migrasjon og offentlig orden, og at høyre-venstre økonomiske spørsmål blir glemt. Hvis S så foretar en triangulering på disse spørsmålene, har han ikke noe eget politisk initiativ å foreslå. Noe som betyr at man endelig kan klappe sammen, sier han.

– Vi må ikke gå oss vill i kulturkrigen.

Les mer:

Ewa Stenberg: Det er derfor Kristersson bommer på åpent mål

Moderaternas partimøte starter i dag

Related Videos

Leave a Comment