Home » Anja Pärson og Filippa Rådin bygger hus – de skal være de mest bærekraftige i verden

Anja Pärson og Filippa Rådin bygger hus – de skal være de mest bærekraftige i verden

by Russell Crowe

Anja Pärson, 40, er en av de mest suksessrike kvinnelige fjellklatrerne gjennom tidene med sine 19 mesterskapsmedaljer.

Nå bruker han vinnermentaliteten til å bygge, sammen med kona Filippa Rådin, 48, verdens mest bærekraftige hus på deres strandtomt utenfor Umeå.

Og det hele startet da barna Elvis og Maximilian ble syke.

– Det begynte med at ungene våre ble alvorlig syke i barnehagen fra et sykt hjem, så det var ganske kritisk og kaotisk den gangen, sier Filippa.

– Maximilian hadde bronkitt, sier Anja.

Anja og Filippa mistenkte umiddelbart at det var en syk bygning.

– Før du i det hele tatt overbeviste dem om å teste huset, måtte du si: «Men du kan se hvordan øynene til sønnen min er,» sier Anja.

– De siste tre månedene har vi fjernet barna fra barnehagen. Det gikk ikke fordi de ble så syke. Da kommer tigerhunnen frem, sier Anja.

Barnas sykdom i 2016 var første skritt mot å bygge drømmehjemmet.

Nå har de åpnet en Youtube-kanal hvor du kan følge arbeidet deres med å skape det mest bærekraftige hjemmet i verden.

– Det er for mange bygg som gjør oss syke og derfor la vi til at vi må ta ansvar for miljø og klima. Vi kan ikke fortsette som vi gjør, sier Filippa.

Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

Svømmebasseng, koserom og taubane

De håper at det 180 kvadratmeter store huset ved sjøen ikke bare blir deres hjem til helgen, men at det også kan tjene som inspirasjon for andre at det er mulig å bygge bærekraftig uten å måtte ofre komforten.

Skal vi komme noen vei, må du vise at du kan bygge et luksushjem designet med komfort på en bærekraftig måte for å tiltrekke vanlige mennesker. Det handler ikke om å gå til skogs og bo der for oss selv og bare spise det som er i skogen og på bakken, sier Filippa.

Anja nyter å investere i VM-gull igjen, nå med bygningsarbeidere som lagkamerater.

– Først var jeg nok «Vel, vi gjør det løpet igjen», men jeg merker at jeg savnet å være en del av et team som nærmet seg og jobbet mot et mål.

Og akkurat som under alpinmesterskapet er utstyr viktig.

– Vi fant for eksempel elektriske kabler som har 80 % lavere klimabelastning, sier Filippa.

De viser frem huset sitt, som fortsatt er under bygging. Utenfor soverommene skal de ha et «kose»-rom, sier Filippa. En dusj ved inngangen til stranden gjør at barna ikke glemmer å dusje fra sanden før de går inn i huset.

basseng.

Foto: Wolf Arkitekter

Kjøkkenet.

Foto: Wolf Arkitekter

Stuen.

Foto: Wolf Arkitekter

Stort soverom.

Foto: Wolf Arkitekter

Utsikten fra vannet.

Foto: Wolf Arkitekter

Anja og designeren Filippa har to barn, Elvis på 9 og Maximilian på 6. I familien er også Emmi på 16, Filippas datter fra et tidligere forhold.

Utenfor kjøkken med glasstak og store vinduer mot sjøen, skal det være svømmebasseng.

– Der kan vi kose oss sammen, sier Filippa.

Anja har også andre planer.

– Her vil jeg ha en taubane rett i sjøen og en skateboardrampe, sier han og peker på et skogsområde.

– Anja er som et barn. Det er som en bil som syder av ideer, sier Filippa og ler.

Pärson ønsker å demonstrere at han lærte vilkårene for arkitektur mens han jobbet med huset. Han smiler og peker på et av alle de store vinduene.

– Her er maleriet vårt ut mot skogen, sier Anja og ler.

Du ønsker å hjelpe idrettsutøvere med å takle psykiske lidelser

De ønsker å bruke Youtube-kanalen til å ta hensyn til andre hjerteproblemer også, som bærekraftig idrett. Anja Pärson synes det er viktig å begynne å ta hensyn til psykiske lidelser i svensk idrett.

– Jeg tror det er et stort undertrykt behov, sier han. Vi så det først i OL sist gang. Og lekkasjer fra det norske skilaget videre fysisk aktivitet og spiseforstyrrelser. Ingen vet hvor stort et problem er. Du lever under et enormt press hele dagen. Da har du ditt privatliv og du må klare det samtidig som du skal levere i bakken, sier Anja Pärson.

– Vi var heldige som hadde en far på landslaget og på laget mitt i mange år som sørget for at det var stor takhøyde når det kom til å snakke om alle myke verdier.

Faren hans, trener Anders Pärson, sørget for at edelweissen kunne oppsøke psykolog. Pärson tror flere mennesker ville ha det bra med det. Husk tiden.

– Vi var en person på landslaget og en annen person når vi var hjemme og den som kom på landslaget hadde det ikke alltid bra, sier han. Da skrudde du av når du tok på deg landslagstrøya. Da sluttet vi å vite hvordan den andre levde og følte seg utenfor idretten fordi det var resultatene som skulle til. Det er på ingen måte et sunt liv.

Mange landslag bruker idrettspsykologer.

– Hvis du ser på hvordan du jobber med helsevesenet på jobb og hvordan du tar vare på dine ansatte, er det det samme i idretten, men der jobber du lett kun med selvtillit og resultater og du får kun æren for resultatene, så selvestimat tar svært liten plass, sier Anja Pärson.

– Problemet er at idrettspsykologer er psykologer for at du skal få mest mulig ut av det. Jeg tror mange trenger å gå til en vanlig psykolog. I parterapien som Filippa og jeg driver med har jeg lært mye om hvordan jeg jobber.

Drevet av nervøsitet

Psykologen deres fortalte oss at Anja er funksjonell og kona Filippa er emosjonell.

– Skjer det noe går jeg til det praktiske og Filippa til det emosjonelle. Men er det alltid greit å være praktisk? Hvis jeg hadde vært mer bevisst på hvordan jeg jobber, hadde jeg styrt karrieren min litt annerledes. Jeg tror jeg ville slappet av litt mer. Jeg ble drevet av nervøsiteten min som ikke var nok, og det presset fikk meg til å trene hardere. Spørsmålet er, hvis jeg hadde blitt tryggere på å slappe av, ville jeg ha oppnådd samme resultat?

Tidlig i forholdet deres hadde hun vanskelig for å gi slipp på alle mustene, trene, spise riktig og ikke være for mye i solen. Filippa fikk ordren «Ta kortet mitt, bestill en utenlandsreise og bare si datoen», ellers hadde ikke Anja Pärson gjort det. Eliteinnsats og kjærlighet gikk ikke alltid sammen.

– Først, da vi var forelsket, prøvde jeg å være perfekt, sier Anja og ler.

Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

– Det er deilig å ligge i senga og kose, men så begynner tiden å tikke og jeg legger meg der og tenker «jeg har dobbel økt i dag. Det stemmer, seks timer med trening. Jeg har nok tid etter lunsj, men jeg burde ha fire timers hvile etter den økten… uuuh ”. Og Filippa rett og slett «Gud så velkommen».

Hjemme fortsetter jobben å bli verdensmestere. Umeå kommunes representanter kommer på besøk for å se om de kan gjennomføre noen av ideene i sine fremtidige byggeprosjekter.

– Alle snakker om bærekraft, de lanserer med det i dag som et passord, men vi tenker fossilfritt, sammenhengende og sirkulært. Hvis du kan ta den fra hverandre og gjenbruke den så det ikke blir avfall, så er det forsvarlig, sier Filippa.


FOR Å VITE MER: Anja Pärson: «Filippa kunne skjelle ut meg»

FOR Å VITE MER: Sterk reaksjonsanrop – etter alarmen i Norge


«Du kan slutte eller prøve å få barn»

Therese Johaug om fremtiden

Related Videos

Leave a Comment