Home » Analyse: Otoniels arrestasjon skal ikke påvirke flyten av narkotika til Europa

Analyse: Otoniels arrestasjon skal ikke påvirke flyten av narkotika til Europa

by Russell Crowe

Otoniel, hvis virkelige navn er Dairo Antonio Úsuga, begynte sin reise på toppen av de colombianske paramilitære militsene, og forsvarte grunneiernes interesser under borgerkrigen. Etter at paramilitærene la ned våpnene, vendte mange seg til total kriminalitet og Otoniel ble raskt leder for Autodefensas Gaitanistas -gruppen, bedre kjent som Gulf Clan.

Sammenlignet med Escobar

Mens vi jobbet med dokumentarserien «I skyggen av El Chapo», undersøkte vi kokainens vei fra Latin -Amerika til Sverige. Ved hjelp av bevis fra svenske myndigheter og vitnesbyrd fra colombianske eksperter, kunne vi vise at deler av kokainlasten som ble beslaglagt av tollmyndigheten under en høyprofilert operasjon i havnen i Uddevalla, kom fra Gulf-klanen. På denne måten er det en direkte kobling mellom en colombiansk narkotikaherre som Otoniel og problemene med narkotikahandel og gjengvold i Sverige.

Presidenten i Colombia beskriver Otoniel som den mest fryktede narkotikahandleren i verden og kaller arrestasjonen den største suksessen i det 21. århundre mot narkotikahandel i Colombia og slutten av Gulf -klanen.

«Det kan bare sammenlignes med Pablo Escobars fall på 1990 -tallet,» sa en usedvanlig fornøyd president Duque med maskerte elitesoldater i kø bak ham.

Narkotikahandel er desentralisert

Og Duque trenger suksess. Mindre enn et år inn i sin periode har presidenten rekordstøtte fra offentlig side. Hans tid ved makten var preget av gateprotester mot regjeringen og kronepandemien. Duque prøver å sammenligne Otoniels arrestasjon med Escobars bortgang, og prøver å komme inn i historiebøkene.

Men Otoniel er ikke en Escobar. Tiden da hierarkisk strukturerte karteller – som Escobars Medellin -kartell – kunne dominere et helt land, er lenge forbi. På 2000 -tallet ble narkotikahandel desentralisert, hvor grenseløse kriminelle nettverk ble stadig mer effektive for å forsyne verdensmarkedet med sine ulovlige rusmidler.

Journalister blir skremt til å tie

Escobar erklærte krig mot det colombianske statsapparatet. Organisert kriminalitet har i dag innsett at det er mer effektivt og på sikt å få innflytelse gjennom korrupsjon og vennskap med den politiske og økonomiske eliten. Og i løpet av Duques tid ved makten ble det oppdaget at flere høytstående embetsmenn med tilknytning til regjeringen var involvert i narkotikahandel.

Nye spillere ønsker å ta plassen

Otoniels arrestasjon dominerer fullstendig nyhetsagendaen i Colombia. Men mistenkelige spørsmål blir allerede hørt om hvordan operasjonen gikk. Otoniel sies å ha opptil seks tusen våpenmenn i sin tjeneste og åtte sikkerhetsringer rundt seg. Hvordan kunne han da bli arrestert uten at et eneste skudd ble avfyrt? Er det i stedet at Otoniel frivillig overga seg til myndighetene? Spekulasjonene er i full gang. Nå er han i hovedstaden, Bogota. Planen er at han skal utleveres til USA, hvor han er anklaget for narkotikahandel.

Men det er ingen indikasjoner på at nedleggelsen vil føre til en reduksjon i kokaineksporten fra Colombia. Den globale krigen mot narkotika har pågått i 50 år. Utallige narkotikaherrer har blitt arrestert eller drept. Men tilbudet av ulovlige rusmidler vokser bare.

Det er ingen ende i sikte så lenge kunder med sterk kjøpekraft i Europa og USA er villige til å betale tusenvis av kroner for noen få gram kokain, hvis produksjon i Colombia ikke koster mange kroner. For hver beryktede mafialeder som blir eliminert, venter nye maktsultne spillere på sjansen til å ta kontroll over den lukrative handelen.

Related Videos

Leave a Comment