Home » Alrik: den norske fellen

Alrik: den norske fellen

by Russell Crowe

«Ellers sitter vi svensker snart der med enda større problemer med «elbildjevlene» …»


© Levert av Auto motor & sport


Dette er lederen i Auto Motor & Sport Edition Recharge, temanummer 5/2021. Innholdet er forfatterens mening.

Jeg kan ikke la være å tenke på en linje fra filmen «Svenske djevler» der den svenske au pairen sier til den norske vertsfamilien: «Vi anser deg som den psykisk utviklingshemmede fetteren som vant i Lotto! Og vi gir den til deg.»

Det er så bra som det blir og holder vi oss til bilverdenen, har Norge vist verden at det er mulig å bytte til elbiler mye raskere enn noe annet land, eller om det er derfor bilprodusentene, mente de. Over 90 prosent av nybilsalget har nå ladekabel!


© Levert av Auto motor & sport


Men hvorfor tenker jeg på den linjen?

Det er de flinke som blir overveldet, de som tror de er best og slutter å jobbe hardt på sitt beste. Som de etablerte bilprodusentene som har latt startups trives og bare tanken på hva de kan gjøre i fremtiden gjør at de verdsettes høyere enn de «gamle» produsentene. Kinas Nio har nesten høyere markedsverdi enn for eksempel BMW eller tvilling-Volvoer. Til tross for at Nio kan klare å bygge 100.000 biler i år. Og hvordan kan det ha seg at Volvo neppe er rangert høyere enn Polestar …

Personlig synes jeg det såkalte markedet har kommet på avveie, at startups er grovt overvurdert. Men hvem vet?

Noen andre som dessverre ikke henger med i det hele tatt politikerne bytter på, verken i Sverige eller i Norge. De hadde stor suksess med å elektrifisere bilparken, men den har stoppet opp siden. Høna – elbilene – er som om det var greit, men hvor er fasen – eggene – laderne? Eller er det omvendt?

Hurtiglading langs hovedveiene i landet er svært viktig, men også såkalt lading på destinasjon. For å kunne lade litt sakte når du kommer.

Den store fordelen med å ligge et halvt skritt bak er at man kan lære av andres feil og nå må vi virkelig se hva som skjer i Norge. I denne utgaven har vi data fra en stor undersøkelse utført av Norsk Elbilforening om lading av elbiler i sommerferien, og det virkelig interessante er at vi har stilt våre lesere de samme spørsmålene også.

Det er tydelig at Norges ladeinfrastruktur har en skikkelig utviklingsforstyrrelse akkurat nå, som sliter ut elbilister. I sommer hadde 27 % av nordmenn ofte kø, mot 12 % i Sverige.

I Sverige er det rundt 86 elbiler per hurtigladestasjon, mens tilsvarende tall for Norge er 80. Frustrasjonen med lading er imidlertid større i Norge og forklaringen er nok at det er så mange elbiler at det er trangt i de travleste stedene.

Videre øker antallet nye elbiler for tiden mye raskere i Sverige enn i Norge. Det er derfor ekstremt på høy tid å legge mange egg nå om elbilister ikke blir slitne, for ikke å snakke om at de som ikke har egen ladestasjon skal kunne ta steget.

Når markedet ikke ser gevinstene med utvidelsen av kontoret må politikerne endre forutsetningene. Ellers sitter vi svensker snart der med enda større problemer med «elbildjevlene» – enn våre norske kusiner.

Related Videos

Leave a Comment