Home » Aktivister blokkerer oljeterminaler i Norge: «Fra mandag skal vi prøve å stenge hele Oslo»

Aktivister blokkerer oljeterminaler i Norge: «Fra mandag skal vi prøve å stenge hele Oslo»

by Russell Crowe
Nyheter

Tidlig torsdag morgen gikk en liten rosa seilbåt ut på vannet utenfor Stureterminalen i Øygarden. I løpet av formiddagen blokkerte han oljetankskipets dokke i havnen, et viktig knutepunkt for norsk oljeproduksjon og sentral struktur i det statlige oljeselskapet Equinor.

Bak kampanjen står Nordic Rebellion, et fellesprosjekt for aktivister i klimabevegelsen Extinction Rebellion i Norden.

Når Flamman når Pontus Bergendahl, en av de svenske deltakerne i aksjonen, blir han lenket og sperrer inngangen til terminalen over land. En annen aktivist hjelper til med å holde telefonen mot øret.

– Equnior sendte alle arbeiderne hjem. De vil ikke kunne jobbe i dag, sier han til Flamman.

Hvor mye hjelper det egentlig å blokkere en oljeterminal en dag? I morgen løper de igjen, ikke sant?

– Vi tar hensyn til klimakatastrofen og håper at flere vil følge etter. Så snart du gjør sivil ulydighet, lytter folk. Demonstrasjoner fungerer ikke. Vi har holdt på med dette i sytti år, det har ikke hatt noen effekt på politikken som ble ført.

Det er en drøy måned til Norge går til valg. Og for aktivister av Nordisk opprør er dagens blokade bare en smak av en hel uke med ulydighet.

– Fra og med mandag skal vi prøve å legge ned hele Oslo, sier Pontus Bergendahl.

Hvor viktig er norsk oljeindustri i et globalt perspektiv?

Det er utrolig viktig, mye av oljen kommer herfra og samtidig selger de leterettighetene i Polhavet. Samtidig selger Equinor seg til å være det grønneste oljeselskapet i verden fordi det har solceller på oljeriggene sine. Det er ren greenwashing.

Related Videos

Leave a Comment