Home » Aksjer foretrukket av norske sparere akkurat nå – Opp for tech og grønne aksjer

Aksjer foretrukket av norske sparere akkurat nå – Opp for tech og grønne aksjer

by Russell Crowe

Oslo Børs hadde en relativt sterk desembermåned, opp over 3 %. Mye av økningen tilskrives Johannesens oljeprisøkning på over 8 % i løpet av måneden. Selv «grønne aksjer» er fortsatt i en svært positiv trend, som han tror vil fortsette etter Bidens innsettelse som USAs president.

Kahoot, som selger en prisutvikling av en spillbasert læringsplattform, har hatt en meget sterk prisutvikling gjennom 2020, opp over 40 prosent, noe som har skapt stor interesse for andelen blant de private sparerne i Norge.

«Luft under vingene»

– Etter et fantastisk år for Kahoot, så aksjen nok en oppgang i desember. Positive kjøpsanbefalinger fra ulike meglere og det faktum at Softbank økte sin eierandel i selskapet bidro til enorm interesse for aksjen, sier Nordnet investeringsøkonom i Norge, Mads Johannesen.

En annen tittel som fikk luft under vingene i desember er norsk, som til tross for de svært alvorlige problemene fikk aksjen til å stige i julemåneden.

Selg sykliske aksjer

Ifølge Mads Johannesen solgte Nordnets norske private sparere i desember hovedsakelig sykliske aksjer og kjøpte samtidig aksjer innen tech og grønn sektor. Eksempler på disse selskapene er Telenor, Saga Pure og Kahoot. Johannesen understreker ikke minst Telenor.

– Jeg tror selskapet er perfekt posisjonert i overskuelig fremtid da vi i etterkant av pandemien fortsetter å holde oss mer hjemme og bruke hjemmekontorer, noe som øker behovet for bredbånd og øker mobiltrafikken. Her ligger Telenor sentralt. Klarer selskapet å vise liten vekst og fortsetter å holde kostnadene, kan aksjen fortsette å stige, sier Mads Johannesen.

«Ekstrem nyhetsmåned»

– Regnskapsåret 2020 bød på mange nyheter. Fra mars og utover har koronaviruset vært sentrum for oppmerksomheten, men det har også betydd mange nyheter på finansmarkedene. Vi har hatt negative oljepriser, presidentvalg, fallende langsiktige renter, en overflod av teknologi, multippel ekspansjon og nesten 300 % oppgang i bitcoin, bare for å nevne noen, sier Mads Johannesen.

Omsetningsmessig går Aker bedre enn BP, Nel og Mowi i desember. Til tross for den kraftige økningen i oljeprisen i desember, tok oljesektoren en pause fra oppgangen.

Tabeller: De to tabellene under viser henholdsvis de mest kjøpte aksjene til Nordnet Norges private sparere i desember og de mest solgte aksjene.

Mest kjøpte aksjer, des -20
Kahoot
Telenore
Ren saga
Kongsberg Automotive
Yara International
MPC containerskip
REC Silisium
Aker Carbon Capture
Gjensidige Forsikring
Europris

Bestselgende aksjer -20. desember
Samfunn
Aker BP
I DEN
Han sier
Kom inn
Tomra systemer
ArcticZymes Technologies
fotoherding
Norsk flyskyttel
Sekskantede kompositter
Scatec
Kilde Nordnet Norge, 210107

Related Videos

Leave a Comment