Home » 31 elbilar i vintertest: Så påvirke kylan laddningen

31 elbilar i vintertest: Så påvirke kylan laddningen

by Ashley Olsen

Fra infriade forväntningar – til floppar og besvikelser. I ett stort vintertest framgår det att laddprestanda hos elbilar variear stort. Men hvilken bil var best og hvilken svakhet oppvisade Tesla?


© TT


I elbilstider har räckvidd vært den store snackisen – hur langt kommer man innan det er dags å finne en stolpe for laddning av tambour. Men når du ska ut på langresa så handler det ofte om å forsøke seg en sträcka på hyfsat kort tid. Då er räckvidd bare halva ”problemet” – den andre är laddtid.

For har du en bil som tar sig 500 mil på laddning, men sen tar 13 timer på seg at ladd opp – då kan en tur Stockholm – Åre bli olidlig. Derfor er tid ved laddstolpen minst like interessant.

På senere tid har det hendt enormt mye. Nå ser vi flere alternativer som har en maksimal laddeffekt på langt over 200 kW.

Sjøen: Nå har elbilsutmanaren Vinfast avslöjat priserna i Europa

Men hur presterar de i verkligheten… om verkligheten er nordisk vinter?

Det by norske NAF testa och sammen med tidningen Motor i Norge har man vintertestat 31 bilmodeller.

Resultatene er virkelig spridda skurar. Bäst var Audi E-tron GT tett følge av plattformssyskonettet Porsche Taycan. Laddning fra låga prosent opp til 80 prosent gikk på 20 minutter og dette til maksimal effekt på 257- respektive 271 kW. På tredje retter kom Tesla Model 3 SR som nådde 80 prosent på lite tørr 26 minutter. Gemensamt for alle på pallen er at de har teknikk for å forvarme batteripakken for hurtiglading.

Tog lang tid for Tesla Model Y

Men det var intet som klarade laddstoppet på under en halvtime. På forhand var förhoppningarna på de nye koreanska elbilarna höga. Hyundai Ioniq 5 samt Kia EV6 kan begge stoltsera med over 200 kW laddning (220- respektive 238 kW) og imponerte i NAF:s sommartest. Men i den norske vinterkylan nåddes bare 145- respektive 154 kW. Skälet er bare avsaknaden av forvärmning av batteripakken.

Dock framgår det av testet også Tesla Model Y tok lang tid på seg (39 minutter), noe som faktisk gjorde at det ble markert høyere maxeffekt – så var laddtiden kortare i flertallet bilar med lavere laddeffekt.

Sjøen: Batteribytet gav Teslan nära dubbla räckvidden

NAF noterer også at Tesla var det merke som hadde det gjennomsnittlige resultatet i forhold til utlovad. Fra amerikansk bilarnas gjennomsnittlig effekt under lasting vare bare 37 prosent av maks.

Sämst sett i tid presterade dock Xpeng P7. Bilen som bare nå ska introdusere i Sverige kom inte opp i mer enn 65 kW max laddeffekt som innebar at stoppet for å komme opp i 80 prosent over en timme.

Så gick elbilstestet till

For lasting av biler i minst to timer og lasting starter når batteriprosenten er under nio prosent. BIlar som har teknikk for å forvarme batterier innen hurtigopplading ved hjelp av funksjonen. Alle biler lastes på Ionity med unntak for Tesla som laster på Superchargers V3.

Fotnot: Det er viss diskrepans i hvordan urladdat tambourine var innan hurtigladningen startet. Det er forskjellige batteristørrelser som påvirker selvklart også laddtiden – og for eksempel kan en Tesla Model Y kjøre veldig mye lenger på sine 80 prosent enn for eksempel en Opel Mokka-e som har et mindre batteri.

Related Videos

Leave a Comment