Home » 17 tilfeller av omicron mistenkt etter julemiddag av vaksinerte personer

17 tilfeller av omicron mistenkt etter julemiddag av vaksinerte personer

by Ashley Olsen

Oslo – Etter et julemåltid på en restaurant i hovedstaden Oslo, antas det å ha oppstått minst 17 infeksjoner med omicron-varianten av SARS-CoV-2-koronaviruset.

17 av påviste koronainfeksjoner var «sannsynligvis» forårsaket av Omicron, dette har blitt bekreftet i ett tilfelle så langt, kunngjorde byadministrasjonen i dag. De andre sakene må fortsatt etterforskes.

Myndighetene sier at mange flere tilfeller kan vise seg å være omicron-infeksjoner. Tross alt har så langt 60 julemiddagsdeltakere hatt en positiv PCR-test, og fire andre har hatt minst den minst nøyaktige antigentesten positiv. Sekvensering av prøver fra de som testet positivt er i gang.

Rundt 100 til 120 personer, tilsynelatende alle vaksinerte, deltok på festen som ble arrangert av arbeidsgiveren sist fredag. En av deltakerne hadde nettopp kommet hjem fra Sør-Afrika.

Måltidet ble arrangert av selskapet Scatec, ifølge de første opplysningene var en vaksinasjon en forutsetning for deltakelse.

Helsearbeider Tine Ravlo i Oslo forsikret at markeringen fant sted innenfor rammen av koronaregelverket og at «ingen regler ble brutt». «De var alle vaksinert, ingen av dem hadde noen symptomer og de hadde alle tatt selvtester.»

Som en forholdsregel har den norske regjeringen forsterket beskyttelsestiltak for Oslo og omegn. Å bruke maske vil igjen være obligatorisk på kollektivtransport, kjøpesentre, butikker og drosjer, ansatte må igjen jobbe hjemmefra hvis mulig og antall deltakere på private innendørsarrangementer vil være begrenset.

– Situasjonen er bekymringsfull, sa helseminister Ingvild Kjerkol i går. Omicron-infeksjoner har vist at en koronavaksinasjon med denne varianten «ikke beskytter godt mot infeksjoner». Byen kunngjorde at de vil følge alle kontakter nøye for å forhindre at viruset sprer seg videre.

Norge meldte om sine fire første tilfeller av omicron i forgårs. Smittede personer som er påvist å ha fått den nye varianten og deres pårørende må isolere seg lenger enn andre koronasmittede i det skandinaviske landet.

Det europeiske senteret for sykdomsforebygging og kontroll (ECDC) registrerte torsdag 79 omikroninfeksjoner for land i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS), som også inkluderer Norge, Island og Liechtenstein i tillegg til EU. Basert på modellberegninger forventer ECDC at omicron vil bli den dominerende koronavarianten i Europa innen få måneder. © afp/aerzteblatt.de

Related Videos

Leave a Comment