Home » 1300 år gamle ski funnet i Norge

1300 år gamle ski funnet i Norge

by Russell Crowe

Et team av arkeologer fant en 1300 år gammel ski innkapslet i is på toppen av et fjell i Norge i september, og fullførte et sett som Vitenskapelig tidsskrift beskrevet som det «best bevarte paret forhistoriske ski som er registrert».

Et annet lag fant den første skien på fjellet fem meter fra den andre i 2014. Det nye laget ventet i syv år på at isen skulle smelte, og oppdaget så den andre skien som var delvis eksponert inne i den smeltende isen, Vitenskap bemerket.

Mange gjenstander har nylig blitt oppdaget på kalde, nordlige steder som Norge blant økt issmelting forårsaket av klimaendringer, Smithsonian magazine rapportert.

Et isfjell flyter nær Wahlenbergbreen på Oscar IIs land på Spitsbergen på Svalbard, Norge, 5. august 2019 (REUTERS / HANNAH MCKAY)

De Vitenskap Artikkelen bemerket at selv om det er funnet fragmenter av ski som kan dateres tilbake til 6000 fvt, er disse spesielle skiene helt intakte, og gir unik innsikt i hvordan disse verktøyene ble brukt.

Skiene hadde blitt «dypt reparert», noe som tyder på at de var verdifulle og ville vært vanskelige å erstatte, ifølge artikkelen.

«Skiene er håndlagde, ikke masseproduserte. De har en lang individuell historie med slitasje og reparasjoner før en jernalderskiløper brukte dem sammen og havnet i isen, sier Lars Pilø ved Norsk brearkeologisk program (GAP), ifølge Smithsonian.

Vitenskap arkeologer hadde tidligere trodd at undersiden av skiene kan ha vært dekket av pels for å lette klatring, men forskere la merke til et bredt spor i midten av den nylig oppdagede skien, en funksjon som ville vært unødvendig hvis pelsen hadde blitt gjort, blitt brukt.

«Arkeologer har også funnet flere varder som kan ha vært knyttet til en eldgammel fjellsti. De antar at eieren av skiene var en jeger, reisende eller begge deler.» Smithsonian la til.

Related Videos

Leave a Comment