Home » 10 særtrekk ved Bergen brannvesen

10 særtrekk ved Bergen brannvesen

by Edvard Munch

Ting er annerledes i Norge

Bergen (Norge) – Driftsområdet til brannvesenet i Bergen (Norge) strekker seg fra fjordkysten til de høye alpine fjellene (Fjell). Det er mange løsninger i militæret som skiller seg vesentlig fra våre prosesser og metoder. Og organisasjonsstrukturen og oppgavene er også stedvis overraskende. Vi har samlet de beste funksjonene.

Bergen brannvesen eier fire redningsbiler: tre teleskopmaster fra Bronto Skylift og denne DLK fra Rosenbauer. Foto: Brinkmann
 1. Den europeiske uniformens nødnummer 112 tilhører politiet i det skandinaviske landet. Brannvesenet har da nødnummeret 110.
 2. Ved besvarelse av nødanrop kan resepsjonisten få tilgang til innringerens mobilkamera og dermed få sitt eget bilde av situasjonen. For dette formålet sendes en lenke til nødoppringeren. Klikk på den og et vindu åpnes der du blir bedt om å angi PIN-koden din. Denne koden gis til den som ringer på telefonen. Når den er skrevet, har avsenderen tilgang til mobiltelefonkameraet.
 3. Bergen branndirektør Janicke Larsen har også ansvaret for tre andre brannvesen. – Dette er en av særegenhetene til norske brannmenn, forklarer pressetalskvinne Trine Sivertsen Sommerlade. «Ulike kommuner kan avtaleregulere at den ene sørger for brannsjef og forebyggende brannvern for den andre. Brannvesenet forblir imidlertid uavhengig på området defensiv brannvern.» Brannsjef Larsen er derfor også ansvarlig for brannvesenet i Osterøy, Samnanger og Vaksdal.
 4. Brannmenn ansetter kun heltidsansatte. Det er ingen frivillige. Av de 303 ansatte i Bergen brannvesen er 15 % kvinner.
 5. Forebyggende brannvernavdeling i brannvesenet har ikke bare ansvar for klassiske oppgaver, som brannvernerklæringer for byggesøknader, risikoanalyser, opprettelse av brannvernkrav og brannvernundervisning med barn, men også for tilsyn med ildstedet. Si: Skorsteinsfeieren kommer fra Bergen brannvesen.

  I Norge er det brannvesenet som har ansvaret for å kontrollere peisen. Så skorsteinsfeieren kommer fra brannvesenet. Foto: Mats Jakobsen

 6. Tre av de fire luftfartøyene som benyttes av Bergen brannvesen er tre teleskopmaster, to av Bronto Skylift type F32RLX og en av typen F42RLX. Rosenbauers store mast og 42 meter roterende stige er montert på Scania P450.
 7. Det er en USAR (Urban search and rescue) enhet i Bergen. Det er fem over hele landet. – Etter at det gikk to store skred i landet i 2007, erkjente de ansvarlige behovet for riktig trente enheter, forklarer Tore Vetaas. Han har vært med enheten siden oppstarten og driver den i dag. I tillegg til søk etter gravlagte, omfatter enhetens operasjonstilbud også spesialredning fra over og under bakken, fjellredning og skredsøk.
 8. Bergen brannmannskap er sertifisert til å lære opp sitt personell. Ellers måtte alle gå på brannvesenskolen i Fjelldal.

  Bergen brannvesen er satt inn i hele regionen med restverdi redningsbil. Med lasting kan bygninger beskyttes mot ytterligere skader etter ulykker. Brannmenn kan gjøre opp sine tjenester fullt ut med forsikringsselskaper og dermed tjene opptil 180 000 euro i året. Foto: Brinkman

 9. Brannmannskaper setter inn Restverdiredningsbilen i hele Vestlandsregionen for å sikre bygninger etter brannskader. Denne lastebilen på et Mercedes Atego 818-chassis ble gjort tilgjengelig for brannmenn av det norske byggeforsikringsselskapet. – Skader på en bygning kan ifølge en undersøkelse reduseres betraktelig dersom egnede tiltak iverksettes umiddelbart, forklarer Nils Dolvik. – Det tar vanligvis litt tid før bedrifter med tørkeutstyr og annet utstyr kommer frem til skadestedet. Spesielt hvis brannen skjedde over en helg.» Bergens kjøretøy kalles ut ved hver brann i hele regionen slik at det kan settes inn umiddelbare tiltak. Enten det er å reparere et vannrør som lekker eller absorbere brannvann: kjøretøyet har alt du trenger for å holde skadene til et minimum. Tjenesten som tilbys av brannmennene kan faktureres i sin helhet til forsikringsselskapene, noe som fører til en inntekt på opptil 180 000 euro per år.
 10. — Vi legger stor vekt på å utdanne befolkningen, sier talskvinnen. Og de tar også uvanlige veier. Igjen og igjen hendte det at sultne festlystne sovnet hos kokken etter at de kom tilbake til leiligheten deres. «I helgene sendte vi team inn til sentrum og delte ut gratis smørbrød der,» fortsetter Sommerlade. «Vi har vakt mye oppmerksomhet og registrert en veldig positiv imagegevinst for brannmenn. Og vi unngikk absolutt det ene eller det andre brente måltidet.

I desember 2022-utgaven av brannvesenmagasinet presenterer vi Bergen brannvesen i detalj med alle dets særtrekk på 12 sider. Heftet er foreløpig fortsatt tilgjengelig i butikkene. Eller du kan enkelt bestille den fra oss i vår nettbutikk, som papirkopi hjemme uten fraktkostnader eller for umiddelbar nedlasting. >>>Her finner du hvordan du bestiller desemberutgaven av brannvesenbladet.<<

Dette kan også interessere deg

Related Videos

Leave a Comment